În România au loc noi manifestaţii de amploare împotriva corupţiei şi a modificărilor aduse Codului Penal de politicienii care vor să diminueze responsabilitatea pentru infracțiunile comise de funcţionarii publici – scrie analistul ucrainean Viaceslav Butko, partener coordonator al proiectului de investiții „Thomson&French”, transmite Agenția Rador.
Autorul atrage atenţia că, deşi România este considerată una dintre cele mai corupte țări din Europa, înregistrează o importantă creștere economică.
„Dacă ne întrebăm de ce, constatăm că economia în creștere sau economia dezvoltată și corupția pot să coexiste, iar în acest sens avem mai multe exemple, cum ar fi Coreea de Sud (unul dintre liderii economici mondiali) sau Nordul Italiei (una dintre cele mai dezvoltate regiuni industriale ale lumii). Corupția, în condițiile paradigmei industriale moderne, este mai degrabă neutră față de problemele de creștere economică. Acesta este un fenoment devenit o cultură a națiunii, dezvoltată pe parcursul mai multor secole” – explică Viaceslav Butko.
Potrivit analistului, ar fi o naivitate să credem că fenomentul corupţiei poate fi depășit într-o perioadă scurtă de timp.
„Corupţia va găsi mereu oportunități pentru a lua o nouă formă, înainte ca oficialii să poată raporta că a fost eradicată” – concluzionează autorul.