Flori pentru poştaşele din raionul Herţa

5647

5647În preajma Zilei de 8 Martie factorii poştali distribuie multe cărţi poştale cu felicitări adresate mamelor. Aceste femei, care aduc veşti bune în casele oamenilor, merită cele mai frumoase cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă.
Al nouăsprezecelea an conduce Oficiul central poştal din Herţa doamna Alexandra Scurtu, absolventă a Universităţii cernăuţene, originară din Sneatin, regiunea Ivano-Frankivsk. Aici lucrează şaizeci de angajaţi, dintre care 46 de poştaşe, care îi deservesc pe abonaţii la ziare şi reviste, pe pensionari şi alte categorii ale populaţiei din 24 de localităţi ale raionului, cea mai mare fiind Ostriţa, cu o populaţie de 4 mii de oameni, iar 12 sate sunt mici – cu o populaţie de 500-700 persoane. Una din realizările factorilor poştali herţeni este obţinerea primului loc la concursul privind protecţia muncii.
– Distincţii avem multe, deţinem de mai mulţi ani locuri fruntaşe în regiune. Este meritul întregului nostru colectiv unit, afirmă doamna Alexandra Scurtu.
Despre poştaşele din raion ea ştie totul: cum lucrează şi cum trăiesc, cu cine prietenesc şi cu ce se preocupă…
Eugenia Bodnaraş, şefa Oficiului poştal din Ostriţa, este o brodeză iscusită. Ea coase cu mărgele icoane, se descurcă foarte bine în treburile poştei. Se află în relaţii prieteneşti cu oamenii de afaceri din sat şi aceştia o ajută să obţină un venit mai mare în urma realizării plicurilor şi mărcilor, să acorde servicii de curier. Anul trecut veniturile oficiului poştal au fost de 105,4% faţă de plan.
Oficiul poştal din Ostriţa este cunoscut în întreaga Ucraină. Nu demult au sosit cărţi poştale cu felicitări la adresa soţilor Ianoş şi Eleonora Nameni, în vârstă de 41 de ani, cu prilejul naşterii celui de-al douăzecilea copil. În prezent aceasta este cea mai numeroasă familie din Ucraina: unsprezece fete şi nouă băieţi. Doamna Eleonora nici până acum n-a primit titlul de mamă-eroină.
Doamna Eugenia Bodnaraş este bună prietenă cu Elena Ghembliuc, şefa Oficiului poştal din Ţureni. Aceasta, de asemenea, este pasionată de broderie, de lucrul manual. Sectorul deservit de Oficiul poştal Ţureni, este unul dintre cele mai complicate în raion. El cuprinde trei localităţi – Ţureni, situat de-a lungul malului drept al Prutului, unde odinioară cântatul în zori a cocoşilor se auzea în trei ţări – România, Austria şi Rusia, Radgos­povka şi Mamorniţa. În primele două sate trăiesc români, iar în cel de al treilea – ucraineni. Trăiesc în pace şi bună înţelegere de veacuri. Doamna Elena Ghembliuc propagă şi ziarele româneşti, şi cele ucrainene. Fiind o femeie sociabilă, înţeleaptă localnicii i se adresează cu diferite probleme. Bunăoară, chestiunea subvenţiilor nicidecum nu ţine de poştă, însă oamenii vin după un sfat şi lămuriri la doamna Elena, ştiind că vor primi un răspuns clar. Oficiul poştal din Ţureni, ca şi cel din Ostriţa, a depăşit indicii de plan pe anul trecut.
Munceşte cu mare pasiune şi doamna Alina Cobelea, şefa Oficiului poştal din Mihoreni. Ea este tânără, energică şi se mai ocupă de confecţionarea florilor din hârtie. Buchetele doamnei Alina sunt atât de frumoase că deseori sunt luate ca flori vii, le lipseşte doar aroma. La fel de frumoase sunt şi rezultatele muncii poştaşilor de aici. Şefa oficiului poştal precizează că 98,9 la sută dintre locuitorii satului sunt abonaţi la presa în limba română, o bună parte dintre ei la „Libertatea Cuvântului”. La Mihoreni este prezentă şi presa în limba ucraineană. Sunt căutate, îndeosebi publicaţiile care scriu despre slăvitul lor consătean, stareţul Mănăstirii Înălţarea Domnului din Bănceni, Mihai Jar, care pentru activitatea sa de binefacere, de întreţinere şi îngrijire a circa 400 de copii bolnavi şi orfani i s-a decernat titlul de Erou al Ucrainei.
Este devotată acestei profesii şi doamna Ana Fagurel, care mai întâi a activat la Oficiul poştal central din Herţa, apoi a preluat conducerea Oficiului poştal de la Molniţa, înregistrând aici rezultate înalte la toţi indicii. În pofida greutăţilor economice, doamna Ana a reuşit să adune mijloace de binefacere ca să aboneze reviste şi ziare pentru discipolii de la Azilul de pe lângă Mănăstirea Înălţării Domnului, situat pe teritoriul satului Molniţa.
– Cu asemenea oameni e o plăcere să lucrezi, constată doamna Alexandra Scurtu. Ei îşi iubesc munca deloc uşoară şi se bucură de stima consătenilor.
Întru confirmarea celor spuse de şefa Oficiului central poştal din Herţa vom sublinia că factorii poştali din raion au ocupat locul trei pe regiune la capitolul eficienţa desfăşurării campaniei de abonare pe anul 2016. Deoarece majoritatea lor sunt femei, le adresăm cele mai sincere felicitări cu prilejul Zilei de 8 Martie, dorindu-le sănătate şi fericire, bunăstare şi o viaţă plină de bucurii. Dacă fiecare abonat, fiecare pensionar care apelează la serviciile poştei le-ar dărui câte o floare, atunci fiecare poştaşă din raionul Herţa s-ar alege cu un enorm buchet de flori de primăvară.
Iuhim Gusar,
secretar de presă la Direcţia Cernăuţi a Întreprinderii de stat „Ukrpoşta”

În imagine: (de la stânga la dreapta) doamnele Alina Cobelea, şefa Oficiului poştal din Mihoreni, Elena Ghembliuc, şefa Oficiului poştal din Ţureni, Alexandra Scurtu, şefa Oficiului central poştal Herţa, Ana Fagurel, şefa Oficiului poştal din Molniţa, şi Eugenia Bodnaraş, şefa Oficiului poştal din Ostriţa.
Foto de autor

Добавить комментарий