Opinie: Oligarhii distrug economia ţării

depositphotos_10715862-stock-photo-million-dollars

Oligarhii controlează o mare parte a economiei Ucrainei și influenţează asupra implementării reformelor cheie, se menţionează în raportul Băncii Mondiale.

Influența grupurilor oligarhice asupra deciziilor politice face ca implementarea reformelor în Ucraina să fie extrem de lentă. Vechiul model economic axat pe exportul de materii prime, nu asigură crearea numărului necesar de locuri de muncă și împiedică dezvoltarea producției inovatoare. De asemenea, sectorul privat nu se poate dezvolta din cauza lipsei de fonduri, datoriilor mari și lipsa investițiilor. Potrivit analiștilor Băncii Mondiale, în condiţiile creșterii doar cu 3% a PIB-ului ucrainean, Ucraina va avea nevoie de 50 de ani pentru a atinge nivelul de dezvoltare al Poloniei și de aproximativ 100 de ani pentru a ajunge la nivelul veniturilor din Germania.

Potrivit directorului de cercetări al Băncii Mondiale, Carl Smith, muncitorii din Germania în 17 zile produc tot atât cât în Ucraina se produce într-un an. Smith observă că productivitatea scăzută a economiei ucrainene se datorează investițiilor directe foarte limitate. Investitorii autohtoni folosesc în continuare offshorurile pentru a returna fondurile în economie sub forma unor investiții. În același timp, jumătate din investiții sunt direcţionate în sectorul financiar, și nu la dezvoltarea comerțului și producției externe. Potrivit statisticilor oficiale, 100 de bogătaşi ucraineni deţin 37,5 miliarde de dolari SUA, sumă echivalentă cu jumătate din datoria Ucrainei.

Amintim că Banca Mondială a înrăutățit estimările creșterii PIBului Ucrainei în 2019 de la 3,5% la 2,9%. Acest lucru este evidențiat în raportul din ianuarie al Băncii Mondiale „Perspectivele economiei mondiale». Potrivit documentului, în 2020 PIB-ul în Ucraina va creşte cu 3,4%, iar în 2021 — cu 3,8%. De menţionat că în 2019 Ucraina urmează să achite 14,2 miliarde de dolari din datoria externă a statului.

Добавить комментарий