Catastrofă ecologică în Carpații ucraineni

7EB723C7-F5E7-4A72-85CE-338F13011DF9_cx0_cy10_cw0_w1200_r1_s

În Ucraina ar loc o defrișare totală a pădurilor din Carpați, lemn care este exportat în UE prin România. Volumele de tăiere sunt stopate doar din cauza căii ferate europene, care este puțin mai îngustă decât cea ucraineană. Dar se pare că și această „greutate” a fost depășită.

Jurnaliștii și bloggerii au filmat deja mai multe videoclipuri despre despăduririle masive din Carpații ucraineni, dar nivelul de tăiere crește în fiecare zi.

În martie a.c, din stația Cernăuți, au început să fie trimise zilnic în România sute de vagoane de cherestea.

Cel puțin 300 de vagoane pe zi plecau în Europa la sfârșitul primei luni de primăvară, în timp ce mai devreme se limitau la un tren (50 de vagoane) pe săptămână, scrie Petro Kobevko, redactor șef al ziarului „Ceas”, în articolul „Din Bucovina este scoasă pădurea, ca înainte de sfârșitul lumii“.

Potrivit acestuia, partea română a optimizat cât mai mult transportul lemnului rotund ucrainean, eliminând inconvenientele privind căile care sunt puțin mai înguste decât în Europa.

„Pentru a nu pierde timpul mutând vagoanele pe alte roți de la stația de transfer Vadul-Siret, România a construit depozite uriașe de-a lungul frontierei cu Ucraina și a construit o cale ferată cu aceeași dimensiune între șinei ca în Ucraina, explică autorul. „Acum trenurile cu materii prime forestiere sunt trimise non-stop către depozitele din Dormonești, care este folosită de compania forestieră mondială Schweizgoffer.

Este de remarcat este faptul că compania austriacă a făcut mai multe încercări de a construi fabrici de prelucrare a lemnului în Bucovina, dar, nereușind, le-a localizat în țara vecină România.

Potrivit lui Petro Kobevko, acum schema de livrare a cherestelei rotunzi din Ucraina peste hotare s-a îmbunătățit semnificativ. „Prin Cernăuți se trimite deja lemn în România de pe tot teritoriul Ucrainei de vest”, menționează autorul. «Capacitățile gării feroviare nu pot face față unui număr atât de mare de vagoane — trenurile sunt atât de mari, încât ar trebui „înhămate” 3-4 locomotive pentru a le scoate din Ucraina».

Dacă acest lucru va mai continua o lună-două, atunci inundațiile care au avut loc în Bucovina în 2008-2010 ne va părea o ușoară creștere a apei râurilor din Carpați, este de părere Petro Kobevko, care a numărat la stația din Cernăuți 246 de vagoane cu cherestea care trebuia să meargă în România și a bătut alarma.

După cum se menționează într-o scrisoare, pe care serviciul de presă al Administrației Silvice din regiunea Cernăuți a transmis-o ediției ”Ceas” după materialul de rezonanță, produsele forestiere pe care locuitorii din Cernăuți le văd la gară, sînt transportate în principal din alte regiuni ale țării.

„Întreprinderile forestiere de stat care transportă produse de exploatare prin stație, în perioada ianuarie-februarie au exportat doar 3,7 mii de metri cubi de lemn cu diametre mici și solduri, precum și 2,2 mii de metri cubi de materii prime tehnice”, a explicat departamentul.

Potrivit lui Kobevko, scrisoarea nu a fost semnată nici de serviciul de presă al Uzinei Metalurgice Chelyabinsk, nici de șeful departamentului silvic Bucovina, domnul Kovalsky. „Și, deși conducerea ne asigură că în vagoane este pin, la noi el este de stejar”, notează autorul. „La stația Vadul-Siret, am văzut doar cel mai bun și select fag bucovinean, gata să fie trimis în România”.

Ecology.md

 

Добавить комментарий