Președintele Volodimir Zelenski este interesat să cumpere mai multe rachete anti-tanc, ceea ce a şi spus pe durata convorbirii cu Donald Trump. Ajutorul militar şi în special rachetele anti-tanc au fost văzute din 2014 încoace ca un indiciu dacă Washingtonul sprijină sau nu Ucraina, împotriva agresiunii ruse. Administrația Obama a analizat solicitarea Kievului, dar nu a aprobat livrarea proiectilelor Javelin, pe care Guvernul Ucrainei le dorea.
Rachetele Javelin au fost subiect de controversă şi în 2016, când campania lui Trump a scos din platforma republicană, la convenție, apelul la înarmarea Ucrainei. Dar sprijinitorii cauzei ucrainene au continuat să ceară, şi în cele din urmă, după ce tancurile rusești au fost retrase de pe front. Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a 210 proiectile Javelin în 2018. Şi acestea s-au dovedit eficace, descurajând pe separatiști să aducă blindate în estul Ucrainei.
Dar chiar dacă livrările respective au avut mai mult un efect psihologic, nu același lucru se poate spune despre ajutorul militar pe ansamblu, care are un impact considerabil, fapt conștientizat de autorități şi motivul pentru care ajutorul militar putea fi o monedă de schimb importantă, pentru ceea ce președintele Trump dorește să obțină de la Volodimir Zelenski, adică compromiterea adversarului său politic, Joseph Biden.
Dar firește, pe durata convorbirii, Donald Trump nu a explicitat trocul şi este sarcina investigatorilor din Congres a vadă dacă a fost sau nu șantaj, pentru obținerea de avantaje politice interne.
Europa Liberă