Rusia, reacție dură la reforma lingvistică din școlile ucrainene. De ce România tace ?

72673801-c5ed-46a1-a47f-f76fe42344b9-w1200-r1-s-012340-hhqlQUCy-1024x576

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reacționat furios la declarația ministrului Învățământului din Ucraina, Ganna Novosad, privind trecerea la predarea în limba ucraineană a tuturor disciplinelor școlare în școlile din Ucraina.

„Constatăm cu regret că Kievul continuă cursul guvernului anterior privind ucrainizarea totală și violentă a țării. În plus, limba rusă rămâne supusă unei duble discriminări, deoarece în școlile cu predarea în limbile minorităților naționale ce aparțin limbilor Uniunii Europene, trecerea la ucraineană este amânată până în 2023 «, se arată comunicatul de presă al MAE rus, notează Libertatea Cuvântului.

„Am subliniat în repetate rânduri asupra caracterului nociv al acestor politici într-o societate ucraineană multinațională și multilingvă. Istoria ne învață că astfel de acțiuni nu se termină cu bine. Un stat construit pe suprimarea identității lingvistice naționale și a abuzurilor împotriva drepturilor omului nu va fi niciodată puternic și stabil. Îndemnăm autoritățile de la Kiev să apere cu adevărat valorile umane europene declarate și să își revizuiască politica lingvistică «, se menționează în comunicatul instituției.

În același timp, Rusia amenință că va face apel la structurile europene și internaționale pentru drepturile omului.

„Sperăm că vor oferi o evaluare clară și principială a acțiunilor întreprinse de Kiev, care încalcă nu numai prevederile Constituției țării, ci și obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului și protecției minorităților naționale», se spune în declarația Ministerul rus de Externe.

De menționat că potrivit ministrului Învățământului din Ucraina. Ganna Novosad, din septembrie 2020 toate școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina vor trece la ucraineană.

„Există încă școli cu limba rusă de predare, dar din septembrie 2020 aceste școli vor trece la ucraineană. Școlile cu predarea în limba minorităților naționale aparținând limbilor Uniunii Europene vor trece la predarea obiectelor în ucraineană începând din septembrie 2023. În ambele cazuri trebuie să ne pregătim pentru aceste schimbări. Cu toate acestea, în școlile unde predarea obiectelor are loc, în general, în limba ucraineană, se va păstra posibilitatea studierii limbii materne și în limba maternă”, a menționat ministrul Ganna Novosad.

Reamintim că la 28 septembrie 2017, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a Învățământului, care introduce în școli sistemul de douăsprezece clase și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera învățământului. Legea a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că școlile românești vor dispărea în timp. Ulterior a fost amână intrarea în vigoare a legii respective. Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului ce interzice predarea în limbile minorităților etnice.

Добавить комментарий