Istoricul zilei: 15 ianuarie — „Fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”

mihaieminescu-front-840x400

La 15 ianuarie 1850, cu 170 de ani în urmă, s-a născut Mihai Eminescu, poetul național al românilor.

Discuțiile în jurul datei nașterii lui Mihai Eminescu continuă și acum. Data de 15 ianuarie 1850  este doar simbolică, cea reală a naşterii poetului nostru național fiind 20 decembrie 1849 „pe stil vechi” sau 1 ianuarie 1850 „pe stil nou”. Înregistrarea naşterii, la Botoşani, s-a făcut mai târziu de către părinţi, iar ulterior a survenit reforma calendarului.

Începând cu anul 2011, la 15 ianuarie, zi luminată de numele lui Eminescu, este marcată, prin legea României, Ziua Culturii Naționale.  Or, Mihai Eminescu este personalitatea deplină a culturii neamului său. Unul dintre cei mai remarcabili eminescologi, Tudor Vianu, scria „Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”. El ne-a lăsat drept moștenire spirituală sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţă a unei gramatici sanscrite sau un dicţionar de rime compun o operă vastă şi originală, care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.  Și toate acestea în pofida faptului că viața pământească a poetului a durat 39 de ani, dintre care creației au fost consacrate 17 ani.

Mihai Eminescu este considerat „Luceafărul poeziei românești”, astfel fiind apreciată opera sa de căpătâi – poemul „Luceafărul”, omologat drept cel mai lung poem de dragoste (98 de strofe) în literatura universală. Numele lui Eminescu a căpătat și o semnificație cosmică – pe planeta Mercur  este craterul Eminescu. Poartă numele lui Eminescu și mica planetă de pe poziția 9.495

din catalogul celor 233.943 de planete mici din Univers.

Cernăuțiul, orașul unde a învățat Mihai Eminescu, s-a proslăvit și prin faptul că aici a fost realizată de Vitalii Kolodii traducerea poemului eminescian „Luceafărul” în limba ucraineană, considerată cea mai bună traducere a acestei capodopere literare în limbile est slave.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий