Destine: 30 de cumetri la un berestean

DSC_0059

E de trei ori mai puțin decât afirmă în cântecul său „Nouăzeci și nouă de cumetri” cunoscutul interpret din Republica Moldova, Igor Cuciuc. Artistul este artist, se bucură de slavă și popularitate, încât unui gospodar fruntaș din sat îi vine greu să concureze cu el. Chiar și cifra de 30 de cumetri vorbește despre stima pe care și-a câștigat-o un gospodar în mijlocul consătenilor săi, aceștia apreciindu-i, în primul rând, calitățile lui de bun familist.

–Da, am treizeci de cumetri și nouă fini de cununie, afirmă domnul Cristache Bocancea, rotunjind astăzi onorabila vârstă de 80 de ani. Aceasta îmi face cinste și mă convinge că-mi trăiesc viața frumos.

În Berestea, satul de baștină a domnului Cristache, sunt mai multe familii Bocancea și, după cum spuneau pe vremuri bătrânii, bocancenii  au fost întotdeauna fruntea satului.

Cristache s-a născut în familia lui Grigore și Vera Bocancea în anul 1940, an de grație pentru întregul nostru ținut. Pe la începutul anilor 60, el, fiu de gospodar și tânăr cumsecade, chibzuit la vorbă și la faptă, era așteptat să se întoarcă din armată nu numai de părinți, ci și de primarul de atunci Petru Bocancea. Acesta chiar a doua zi, după ce fostul ostaș reveni la vatră, îi propuse să fie șeful clubului din Berestea. Sârguința tânărului Cristache Bocancea și felul lui de a fi ordonat în toate le-a plăcut mai marilor din raion și în 1965, când la Doljok se deschise un nou oficiu poștal pentru cele trei sate Doljok, Mălinești și Berestea, care făceau parte din colhozul „Prietenia Popoarelor”, lui i s-a propus să fie șef al oficiului poștal.

–Am lucrat în serviciul poștal 25 de ani – un sfert de veac, precizează domnul Cristache. Deoarece poșta se afla în același sediu cu cârmuirea colhozului, Consiliul sătesc Mălinești, deseori primarul de atunci Ivan Dolghii venea la mine și mă ruga să-i ajut la întocmirea documentelor. Apoi, cu blagoslovirea lui, mi s-a încredințat funcția de secretar al Consiliului sătesc Mălinești.

La începutul anilor 90, la cererea populației din sat, a fost creat Consiliul sătesc Berestea și domnul Cristache Bocancea a fost primar timp de două legislaturi, după încheierea cărora a plecat la odihna binemeritată.

În perioada cât a fost primar la Berestea a trăit clipe emoționante și înaripate. Anume atunci a fost construită noua biserică din sat, a fost ridicat monumentul întru comemorarea consătenilor căzuți pe fronturile celui de-al Doilea război mondial. Ca fost lucrător al culturii, primarul Cristache Bocancea a visat să vadă finalizarea lucrărilor de construcție a noii case de cultură, dar șantierul din centrul satului a fost năpădit de buruieni. Nu erau bani pentru realizarea acestui proiect social, pus la cale încă de fostul președinte de colhoz Fiodor Caproș, Erou al Muncii Socialiste.

–Mă întristează acest lucru, dar primăria nu putea face nimic, treceam printr-o criză grea, spune cu regret octogenarul Cristache Bocancea. Mă bucură însă faptul că oamenii își aduc aminte de mine cu un cuvânt bun.

Fiind la pensie, soții Cristache și Claudia Bocancea au trecut cu traiul la Cernăuți, la fiica Ina și la ginerele Oleg,  bucurându-se de grija și atenția acestora. În sânul familiei lor, alături  și de nepoții Nicolae și Tatiana, își sărbătorește fostul primar din Berestea jubileul de 80 de ani.  L-a felicitat de departe nepotul Denis, plecat peste hotare și, firește cei treizeci de cumetri și nouă fini de cununie. Sănătate, viață tihnită și plină de bucurii i-au urat în continuare.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

 

DSC_0711 DSC_0057

 

Добавить комментарий