Republica Moldova a interzis importul de carne de pasăre dintr-o regiune ucraineană

avicola-crevedia

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova a anunţat că restricţionează temporar importul păsărilor de curte, a păsărilor ținute în captivitate sau a altor păsări, precum și al produselor și subproduselor obținute de la acestea, provenite din regiunea Vinnița. Decizia vine ca urmare a apariției unui focar de gripă aviară înalt patogenă (tipul A subtipul H5) în această regiune.

Potrivit ANSA, în baza unui ordin al instituţiei privind aplicarea măsurilor speciale de protecție împotriva introducerii și răspândirii gripei aviare pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu data de 24 ianuarie nu vor fi admise pentru import mărfurile specificate provenite din regiunea Vinnița.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, însă a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. România a fost prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Simptomele gripei aviare la om sunt relativ specifice: febră mare, tuse, dureri de gât, dureri musculare, conjunctivită, în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

 (S.B) — Libertatea Cuvântului — lyberti.com

Добавить комментарий