Cristalin ca izvorul, grai matern…

18 09 2020 LC site STALINESTI 2

Vetrele noastre strămoşeşti

La Stălineşti, sat care face parte din Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga, raionul Noua Suliţă, este zi de sărbătoare – hramul Bisericii Sfânta Elisaveta, marcat aici pe stil vechi. Un alt altar unde se închină şi se roagă localnicii, precum şi oaspeţii veniţi din alte părţi, se află la Mănăstirea de maici de sub geana pădurii.

Stălineştiul este considerat unul dintre cele mai vechi sate de prin părţile locului – prima lui atestare documentară datează la 1432. În secolul al XIX-lea această localitate, populată de români, a făcut parte din judeţul Hotin al guberniei Basarabia. Potrivit datelor din anul 1859, la Stălineşti locuiau 838 de persoane. În prezent populaţia lui este de circa 2100 de oameni.

Stălineştenii sunt oameni cu credinţă în Dumnezeu, dar şi păstrători ai folclorului şi obiceiurilor strămoşeşti şi, pe bună dreptate, Căminul cultural este considerat unul din centrele spirituale ale satului. Animatorul vieţii culturale este directorul acestei instituţii, interpretul şi poetul Serghei Bespalco.  El este autorul a câtorva plachete de versuri şi unele poezii de ale sale, înainte de a fi incluse în cărţi, au apărut în „Libertatea Cuvântului”. Prin cuvântul artistic şi prin cel al cântecului, domnul Serghei Bespalco se străduieşte ca în satul său de baştină cultura neamului nostru să se simtă la ea acasă. Atestă acest lucru şi poezia  ce urmează, expediată de Serghei Bespalco pe adresa „Libertăţii Cuvântului”.

Fermecătoare slovă

Fermecătoare slovă a limbii strămoşeşti,

Ce îmi presori pe suflet parfumul nostalgiei,

În pragul casei astăzi te iveşti

Să mă îndemni pe unda bărbăţiei.

 

Din neam în neam te-a tors în furcă

Mămica mea ca şi furnica,

Ce toate le făcea din fugă

Şi Domnului îi purta frica.

 

Iar tatăl meu, în fapt de seară,

Când plugul aşeza sub şură,

Mai sta la sfat cu mine-afară

Şi-nţelepciunea-i picura din gură.

 

Chiar şi din foşnet de pădure

Îţi prind rostirea, visător.

Culeg silabele prin mure,

Găsind şi verbu-ncântător.

 

De veacuri te-a vorbit poporul,

Şi-n ceasul de grea încercare,

Eşti cristalină ca izvorul

Tu, limbă fără-asemănare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий