Din topul ştirilor

18 09 2020 LC site TOP 1

 

Începând cu ziua de luni, 21 septembrie, Cernăuţiul părăseşte zona „roşie” de carantină. O astfel de decizie a fost luată astăzi, 18 septembrie, la şedinţa Comisiei de stat pentru situaţiile de securitate tehnogenă-ecologică şi extraordinară. În afară de oraşul Cernăuţi, au trecut în zona „portocalie” raioanele Vijniţa, Hliboca, Zastavna, Chiţmani, Noua Suliţă şi Storojineţ din regiune, iar în zona „roşie” au nimerit raioanele Herţa şi Chelmenţi. Asemenea niveluri epidemiologice sunt stabilite pentru 14 zile.

***

Au trecut trei săptămâni de la începutul noului an de învăţământ şi din cauza epidemiei de COVID-19 zeci de şcoli şi sute de clase din ţară au trecut la forma de învăţământ la distanţă. Potrivit datelor Cabinetului de Miniştri, în momentul de faţă circa cinci sute de clase se află în carantină –  de coronavirus  s-au infectat 250 de elevi şi 300 de profesori. Zilnic această statistică este completată cu noi date. Ele sunt alarmante – după numărul îmbolnăvirilor de coronavirus Ucraina deţine locul al 25-lea în lume.

Instituţiile de învăţământ sunt nevoite să aplice forma de învăţământ la distanţă. Dar este o problemă – în 17 mii de localităţi din Ucraina nu există reţea calitativă de Internet şi învăţământul la distanţă este aproape imposibil.

***

În regiunea Cernăuţi continuă lucrările agricole de toamnă – e în toi recoltarea culturilor târzii şi fructelor. Concomitent este pregătit solul pentru semănatul culturilor cerealiere de toamnă pentru recolta anului 2021, a comunicat Departamentul pentru dezvoltarea agroindustrială a ARS Cernăuţi. Recolta a fost strânsă de pe o suprafaţă de 53,9 la sută din întregul masiv cerealier. S-au obţinut 248,9 mii tone de cereale timpurii şi 6,2 mii tone de porumb, recolta medie fiind de 3,96 tone la hectar. Agricultorii din regiune au recoltat 38 mii tone de rapiţă, 13,5 mii tone de soia, 10,4 mii tone de floarea-soarelui şi 538,6 mii tone de cartofi. Au fost pregătite 38 mii hectare pentru semănatul culturilor cerealiere de toamnă.

***

La 18 septembrie, Ministerul Apărării al Ucrainei a comunicat că este în curs de elaborare Strategia securităţii militare. Ea este orientată la dezvoltarea parteneriatului deosebit între Ucraina şi NATO şi obţinerea de către Ucraina a calificativului de membră a Alianţei, a declarat ministrul Apărării al Ucrainei, Andrii Taran.

***

În Ucraina a fost demontat ultimul monument al lui Friedrich Engels. Monumentul cu o înălţime de cinci metri al filozofului german, istoricul şi adeptul lui Karl Marx se afla în satul Goroşino din regiunea Poltava. El va deveni exponat al Muzeului „Parcul perioadei sovietice”. Vom menţiona că în cadrul procesului de decomunizare în Ucraina au fost demontate circa 1,5 mii de monumente ale lui Lenin şi alte sute de monumente referitoare la regimul totalitar.

„Libertatea Cuvântului” – www-lyberti.com

 

Добавить комментарий