Din topul ştirilor

14 10 2020 LC site DISTINCTII

La 14 octombrie în Ucraina a fost marcată sărbătoarea Ziua apărătorului. Este o sărbătoare patriotică, dar cum apreciază cetăţenii sentimentul patriotismului? La această întrebare au dat răspuns rezultatele sondajului de opinie, desfăşurat de Grupul social „Rating”. 85 la sută dintre respondenţi se consideră patrioţi ai ţării lor, 12 la sută au o părere contrară. 69 la sută din numărul celor chestionaţi susţin sărbătoarea de stat  Ziua apărătorului, stabilită pentru data de 14 octombrie, odată cu alte două sărbători importante: Acoperământul Maicii Domnului şi Ziua căzăcimii ucrainene. 23 la sută dintre respondenţi au o poziţie neutră şi numai 5 la sută au o atitudine negativă.

***

Între Administraţia Regională de Stat Cernăuţi şi Ambasada României în Ucraina există vechi relaţii de parteneriat. În ajun, în regiune s-a aflat Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Ţurcanu. El a fost primit de şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk. Interlocutorii au discutat actuala situaţie cauzată de pandemia de coronavirus. Diplomatul român a apreciat reforma decentralizării în Ucraina, comparând-o cu cea din România. Dispunând de împuterniciri mai mari, comunităţile se vor putea dezvolta mai repede şi mai calitativ, a opinat Cristian-Leon Ţurcanu. Părţile au convenit să continue colaborarea transfrontalieră între România şi Ucraina, inclusiv să contribuie la deschiderea punctelor suplimentare de trecere a frontierei.

***

În timpul vizitei sale în regiunea noastră, Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Ţurcanu, la Consulatul General al României la Cernăuţi, a înmânat decorațiile conferite de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis, doamnei Lilia Govornean, profesoară de limba

și literatura română la Școala nr.17 din Cernăuți, și Școlii cu predare în limba română din satul Oprișeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. Doamnei Lilia Govornean, în semn de deosebită apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse, de-a lungul timpului, în slujba actului educaţional, pentru contribuţia avută la promovarea limbii şi literaturii

române şi a imaginii României peste hotare, pentru susţinerea activă a culturii şi a valorilor României, Preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul pentru învăţământ”  în grad de Cavaler.  De asemenea, în semn de deosebită apreciere pentru contribuţia avută la promovarea limbii şi literaturii române şi a imaginii României peste hotare, pentru susţinerea activă a culturii şi a valorilor româneşti, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii cu predare în limba română din satul Oprişeni, raionul Hliboca.

***

În Muzeul Naţional de Istorie al Ucrainei din Kiev, mai bine de jumătate de secol s-a aflat în vitrină un coif. Inscripţia făcută în diferite perioade atribuia acest coif unui oştean necunoscut, ba „rus”, ba „lituanian”. După fotografiile făcute, istoricul Oleksandr Alfiorov a reuşit să studieze coiful. În centrul lui se află stema Ţării Moldovei – capul de bour cu stea, semilună şi floare. În jurul capului de bour istoricul a reuşit să citească următoarea inscripţie: „Ştefan, voievod, domn al Ţării Moldovei”. Stilul inscripţiei, stema şi însuşi coiful atestă că el a fost datat la sfârşitul secolului al XV-lea – începutul secolului al XVI-lea, deci, într-adevăr, putea să aparţină lui Ştefan cel Mare. Istoricul Oleksandr Alfiorov pregăteşte un studiu pe tema dată.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий