La Cernăuți a fost dezvelit un monument în cinstea melodii evreiești „Hava Nagila”. Cântecul ar avea rădăcini românești

260229

Un monument dedicat melodiei „Hava Nagila”, un cunoscut și celebru cântec din folclorul evreiesc, a fost dezvelit zilele acestea la Cernăuți. Monumentul a fost amplasat în microraionul Sadagura — un fost important centrul religios al hasizilor din Bucovina.

La dezvelirea monumentului au participat zeci de localnici, oficiali și personalități ale vieții culturale și religioase din centrul regional. Potrivit organizatorilor, scopul principal al evenimentul este de a sublinia faptul că „melodia Hava Nagila își are originea în Cernăuți”.

Potrivit unor cercetători celebra melodie este inspirată de cântecele populare din Bucovina. Ba chiar mai mult aceasta ar avea rădăcini românești. 

Hava Nagila este cântat îndeosebi la sărbătorile evreiești. Cântecul este intonat la nunțile în stil tradiţional, dar şi la petrecerile de Bar Mitzvah. Cel mai probabil, actualul aranjament al cântecului datează de la finalul primului război mondial. Acesta îi este atribuit lui Abraham Zevi Idelsohn. El a compus acest cântec de bucurie şi pentru a celebra victoria Imperiului Britanic în Palestina, contra Imperiului Otoman, din anul 1918, dar şi Declaraţia Balfour, prin care lordul Balfour, şeful Guvernului britanic, recunoştea dreptul evreilor de a emigra în Palestina.
Cel mai probabil, cântecul Hava Nagila s-a impus prima dată în rândul evreilor originari din Bucovina, care au emigrat în Palestina după ce a fost emisă Declarația Balfour. Apoi, melodia a ajuns să fie cunoscută în toate comunitățile din Israel, iar în anii 50 ea a devenit un adevărat „hit”, cunoscut pe tot mapamondul.
Libertatea Cuvântului

260228 260221

Добавить комментарий