La 25 decembrie creştinii ortodocşi din Ţinutul Herţa, precum şi romano-catolicii şi greco-catolicii din Cernăuţi au prăznuit Naşterea Domnului. În Biserica catolică Înălţarea Sfintei Cruci din centrul oraşului serviciul divin cu prilejul Crăciunului este oficiat în mod tradiţional la 25 decembrie. Dar la Bisericile Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Antonie, care aparţin Eparhiei Cernăuţi a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, pentru prima dată marea sărbătoare a Naşterii Domnului a fost marcată la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, pe stil vechi.
***
Vineri, 25 decembrie, când în Ucraina a fost marcat Crăciunul catolic, în Statul major al Operaţiunii Forţelor Unite din Donbas a fost adusă Icoana Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni. În această icoană se află o parte din moaştele Sfântului Nicolae, transmite Serviciul de presă al OFU. „Al şaptelea an la rând de la începutul războiului Icoana Sfântului Nicolae se află pe front, în rândurile militarilor ucraineni, pentru ca Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Nicolae să le dea ostaşilor sănătate, să-i blagoslovească la fapte bune şi să le ocrotească viaţa”, se menţionează în publicaţie. Protoiereul Pavlo Osnovenko, înainte de rugăciune, i-a felicitat pe ostaşii creştini cu prilejul Crăciunului, subliniind că „nu este importantă data, ci însăşi credinţa şi evenimentul care a avut loc – Naşterea Fiului Domnului, a Mântuitorului”. După tedeum toţi doritorii au avut ocazia să se închine în faţa sfintei icoane.
***
În luna a douăsprezecea în cel de al doisprezecelea an de la începutul construcţiei, podul care leagă malurile Prutului lângă Marşinţi este gata. În ultimele zile ale anului 2020 noul pod va fi deschis pentru circulaţia automobilelor. Când lucrările la obiectivul lăsat în voia sorţii ani de zile au fost reluate în luna septembrie, la indicaţia Preşedintelui Ucrainei, foarte puţini credeau că podul va fi pus în funcţiune la finele anului. În afară de podul cu o lungime de 323,6 metri, urmau să fie construite şi 1,8 kilometri de drum – de la Marşinţi spre Herţa.
***
În 2021 se împlinesc 10 ani de când ansamblul arhitectonic al fostei Reşedinţe a Mitropoliţilor Bucovineni a fost trecută în lista patrimoniului UNESCO. În legătură cu acest eveniment, Universitatea Naţională din Cernăuţi a iniţiat repararea Sălii de marmură din corpul central al Reşedinţei. Cererea a fost susţinută de Fondul Ambasadei SUA pentru păstrarea patrimoniului cultural al Ucrainei.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com