Kuleba despre vizita lui Szijjarto la Kiev: „Dacă cineva trece de „linia roșie”, Ucraina va riposta imediat”

125919-1_large

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto are o programtă la sfârșitul lunii ianuarie o vizită la Kiev, care are ca scop reglementarea crizei în relațiile dintre Ungaria și Ucraina.

„Este o vizită pur politică care nu era planificată. Nu sunt planificate alte întâlniri bilaterare. Scopul vizitei este de a găsi modalități de depășire a crizei care a apărut în contextul  implicării oficialilor maghiari  în afacerile interne ale Ucrainei în timpul alegerilor din anul trecut”, a declarat Dmytro Kuleba în cadrul unui briefing la Kiev, notează Libertatea Cuvântului cu referire la Evropieska Pravda.

Oficialul ucrainean a adăugat că se pronunță pentru relații constructive și găsirea de soluții bazate pe respect reciproc.

„Dar dacă cineva nu respectă acest principiu și trece de „linia roșie”, Ucraina va riposta imediat. Dacă liniile nu se intersectează, vom fi dezvolta relațiile de prietenie și  cooperare reciproc avantajoasă», a spus ministrul  ucrainean.

Anterior se anunța că Ungaria a inițiat aceste discuții, dar invitația de a vizita Kievul a venit din partea ucraineană.

De menționat că  o  nouă agravare a relațiilor ucraineano- maghiare a început la finele anului 2020, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a efectuat mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din regiunea Transcarpatia , precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina (KMKSZ). Brenzovics a părăsit Ucraina la începutul lunii decembrie. Criza a fost în continuare agravată de declarațiile Budapestei cu privire la încălcarea drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий