Țările africane, printre cele mai afectate de distribuția inechitabilă a vaccinurilor

thumbs_b_c_5c1a7b89f06e7dcab2432fd591408c1c

Africa este în pericol să fie abandonată şi lăsată aproape complet în afara circuitului mondial al vaccinurilor anti-COVID. În timp, dozele de vaccin riscă să devină tot mai scumpe şi mai greu de procurat de către majoritatea ţărilor sărace sau în curs de dezvoltare de pe continentul african, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Singura astfel de ţară care a reuşit să beneficieze de câteva doze este Guineea, unde au fost până acum vaccinate 25 de persoane.

De asemenea, conform OMS, Seychelles este singura ţară din regiune care a reuşit să lanseze un program naţional de vaccinare împotriva coronavirusului.

Până în prezent, în Africa au fost raportate oficial 3,6 milioane de cazuri de COVID-19 şi 82.000 de decese provocate de coronavirus, conform DW.

De asemenea, conform unei analize a Economist Intelligence Unit citat de The Guardian, dacă ţări precum SUA, UK, Israel sau cele din spaţiul UE vor reuşi până la finele lui 2021 să-şi imunizeze persoanele din grupurile vulnerabile şi o mare parte din populaţia activă, această ţintă va fi atinsă de ţările sărace şi în curs de dezvoltare abia după 2024.

Conform calculelor oficiale, 60% din cele 1,3 miliarde de persoane care trăiesc în Africa trebuie vaccinate anti-COVID pentru a se ajunge la aşa-numita imunitate de turmă la nivelul întregului continent.

„Stocurile continue de vaccinuri (făcute de alte state dezvoltate) nu vor face decât să prelungească şi mai mult starea dificilă în care se află Africa şi să să amâne recuperarea acestui decalaj. Este cu totul nedrept să vedem africani din categoriile vulnerabile să aştepte după vaccin, în timp ce persoane din categoriile cu risc scăzut din ţările bogate se vaccinează în acest timp”, a declarat Matshidiso Moeti, director regional OMS Africa.

OMS a iniţiat, împreună cu organizaţii filantropice şi ONG-uri, programul COVAX, prin care ţările sărace să aibă cât mai curând acces la vaccinul împotriva COVID.

Aproape două miliarde de doze de vaccinuri candidate au fost asigurate pentru COVAX, mecanismul care vizează accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste, tratamente și vaccinuri anti-Covid.

Prin acest proiect, se speră ca cel puţin 20% din populaţia Africii să fie vaccinată până la finele lui 2021.

Un prim lot de 30 de milioane de doze de vaccin sunt aşteptate să ajungă pe continentul afrcian în luna martie.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий