Istoricul zilei: 23 februarie

23 02 2021 ИСТ 5

Anul 1633.  Înalta Poartă îl recunoaște pe Matei Basarab, domn al Țării Românești. Matei Basarab (1580-1654) a fost domnul Țării Românești între 1632 și 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit și a refăcut o seamă de lăcașuri de cult.

23 02 2021 ИСТ 2

Anul 1856. În numele conaționalilor săi, Nicolae Golescu, membru al Locotenenței Domnești 1866, creată  în urma abdicării forțate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a adresat plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

Anul 1893. A fost patentat motorul Diesel, o descoperire a inginerului german Rudolf Diesel. Motorul Diesel este cu ardere internă, în care combustibilul se aprinde datorită temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii, şi nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, aşa cum ar fi bujia în cazul motorului cu aprindere prin scânteie. Motorul lucrează pe baza ciclului Diesel.

Anul 1917. În Rusia a început Revoluția  din Februarie. Rezultatul imediat al acestei revoluții a fost abdicarea țarului Nicolae al II-lea. Revoluția a apărut în mare parte ca rezultat al insatisfacției provocate de modul în care țarul conducea țara și, în mod particular, de tot mai adânca implicare în luptele Primului Război Mondial. A fost un transfer al puterii în mare parte lipsit de vărsare de sânge. Regimul instituit a fost o alianță dintre liberali și socialiști care a vrut să inițieze reforme politice, să aducă la putere un executiv (guvern) și o Adunare Constituțională alese în mod democratic.

23 02 2021 ИСТ 4

Anul 1918. A fost înființată Armata Roșie pentru a apăra puterea sovietică din Rusia.

Anul 1932. A avut loc Masacrul  din Pădurea Olănești, cunoscut în istorie și ca Masacrul de pe Nistru. Aproximativ 40 de români transnistreni au fost uciși de către trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România. La ora 12 noaptea, în dreptul comunei Olăneşti, de pe malul sovietic unde era o pădure, se auzi o canonadă prelungă de mitraliere şi bubuituri de grenadă. Canonada a durat vreo douăzeci de minute, după care a încetat cu totul. După un timp pe malul românesc apăru un grup de douăzeci de refugiaţi moldoveni îngroziţi, cu privirile rătăcite. Opt dintre ei erau răniţi de gloanţe. Ei au relatat că au fost mai bine de şaizeci de români care au pornit spre malul Nistrului prin pădurea Olăneşti, dar au fost surprinşi de grănicerii sovietici. Aceștia au deschis focul fără somaţie. Mai bine de patruzeci de români transnistreni din grupul lor au plătit cu viaţa încercarea lor de a trăi în libertate alături de fraţii lor din România. Nimeni nu era înarmat, doreau doar să fugă din „raiul comunist”. Printre care erau femei şi copii.

23 02 2021 ИСТ 3

Anul 1954. S-a născut Viktor Iuşcenko, politician ucrainean, fost președinte al Ucrainei.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий