Artista poporului din Ucraina, Lilia Sandulesa, s-a născut în prag de Mărţişor, în ultima zi a lui Făurar. Părinţii i-au dat nume de floare, fără să bănuiască că fiica lor va fi artistă şi spectatorii recunoscători îi vor dărui mari buchete de flori. În unele cântece interpreta chiar proslăveşte florile: „Narcisele albe”, „Iar teii înfloresc”…
S-a născut la Marşinţi, în satul Sofiei Rotaru, unde cântecul este un cult. Harul muzical al Liliei Sandulesa a fost observat când ea era încă elevă. Părinţii nu luau acest lucru în serios, spre deosebire de bunica, ea învăţând-o cântece populare româneşti. Lilia deseori mergea cu bunica la piaţa din Cernăuţi pentru a vinde legume din grădina lor. Piaţa era chiar lângă Filarmonică şi într-o bună zi ele au văzut acolo afişa Sofiei Rotaru. „Bunico, i-a spus Lilia, cândva aici va fi şi afişa cu numele meu”. Aşa s-a şi întâmplat.
Părinţii nu luau în serios profesia de artistă şi erau împotrivă ca fiica lor Lilia să susţină examenele de admitere la Liceul de muzică din Cernăuţi. Ea le-a spus ferm: „Dacă nu voi susţine examenele, o să procedez aşa cum doriţi, iar dacă voi susţine – voi trăi aşa cum eu consider”. Lilia Sandulesa a urmat Liceul de muzică, concomitent evoluând cu Ansamblul vocal-instrumental de la Casa de cultură din Noua Suliţă. În primăvara anului 1977 Lilia Sandulesa devine laureată a Festivalului republican al artiştilor amatori, interpretând cântecul din repertoriul consătenei sale Sofia Rotaru, pe atunci vestită în întreaga Uniune Sovietică, „Fiecare destin îşi are primăvara sa”. Şi în destinul tinerei Lilia Sandulesa a sosit o adevărată primăvară. Ea este angajată la Filarmonica din Cernăuţi, în calitate de solistă a Ansamblului vocal-instrumental „Apă vie”, care abia a fost format.
Însă, calea de creaţie a artistului nu este presărată cu flori. A fost ea complicată şi pentru Lilia Sandulesa, care de la Cernăuţi s-a transferat la Luţk, în Ansamblul „Sviteaz” al lui Vasyl Zinkevyci. Apoi a căutat să se afirme la Music-hall-ul din Kiev, la Teatrul „Etiud”. Timp de zece ani a evoluat în duet cu Ivo Bobul, şi el bucovinean, lansând multe cântece îndrăgite şi astăzi de melomanii din Ucraina, şi nu numai.
Lilia Sandulesa, artistă a poporului din Ucraina, nu-şi uită satul natal Marşinţi, şi cu mare bucurie primeşte invitaţia de a cânta pentru slăviţii ei consăteni. Poeta populară din Marşinţi, Sofia Roşca, i-a dedicat o poezie vestitei sale copământene cu nume de floare, mai numind-o „scumpa noastră rândunică”:
Cu o ocazie aşa de mare
În suflet să primeşti aş vrea
Aceste simple flori din lume
Ce-ţi poartă numele „Lilia”.
Să ai în viaţă de toate
Ce singură-ţi doreşti,
Glas duios şi sănătate
Şi gândurile să-ţi împlineşti!
Sunând-o în dimineaţa zilei de astăzi pe doamna Lilia şi felicitând-o în numele cititorilor „Libertăţii Cuvântului” cu prilejul zilei de naştere, distinsa artistă a accentuat că primăvara persistă mereu în destinul ei şi cântecele pe care le interpretează pot fi comparate cu florile primăverii care premenesc sufletele omeneşti.
Vasile CARLAŞCIUC
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com