Actorii, indiferent dacă poartă sau nu titlul de artist al poporului, sunt îndrăgiţi de popor. Poate de aceea că ei de pe scenă şi în faţa camerei de luat vederi exprimă cele mai sacre gânduri şi cele mai sincere sentimente apropiate sufletului fiecărui om.
Arta teatrală, una dintre cele mai vechi din istoria omenirii, îşi are foarte mulţi admiratori în rândurile comunităţii româneşti din actuala regiune Cernăuţi, din sânul ei au ieşit şi actori, care au fost şi sunt aplaudaţi în ţară şi în străinătate.
Una dintre cele mai bogate biografii de creaţie o are octogenarul Ioan Paulencu, născut în satul Voloca, artist al poporului din Republica Moldova. Ca solist al Teatrului de Operă şi Balet din Moldova, Ioan Paulencu a evoluat pe cele mai vestite scene din lume, în roluri principale din opere de circulaţie mondială. S-a filmat şi în filmul „Cuvânt pentru Mesia” (2004).
Ne bucură faptul că avem cântăreţi de operă din generaţia tânără. Este vorba de Marian Talabă, originar din Cupca. După absolvirea Conservatorului din Kiev, tenorul Marian Talabă a avut fericita ocazie să fie inclus în trupa renumitului Teatru de Operă din Viena, participând la spectacole de rezonanţă mondială.
Printre primii actori contemporani, originari din ţinutul nostru, se numără Dina Cocea, născută în Voloca, şi Constantin Stavrat, născut în Buda Mică, ei activând în Moldova. Artista emerită a Republicii Moldova, Dina Cocea, face parte din trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, s-a produs în câteva filme artistice. Constantin Stavrat, artist al poporului din Republica Moldova, face parte din trupa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.
În această categorie îl vom include şi pe omul de teatru Gheorghe Calamanciuc, originar din Mihoreni, ţinutul Herţei, activitatea de creaţie a căruia, de asemenea, este legată de Teatrul din Bălţi. Gheorghe Calamanciuc este autor de piese, montate atât pe scenele teatrelor din Moldova, cât şi pe cele din România.
Din generaţia actorilor tineri face parte cernăuţeana Lilia Rebrik, absolventă a Institutului de Teatru şi Cinema „I. Karpenko-Karyi” din Kiev. În prezent actriţa Lilia Rebrik are roluri principale în mai multe spectacole ale Teatrului Tânăr din capitala Ucrainei, este des solicitată pe platourile de filmare. În momentul de faţă la Televiziunea ucraineană rulează seriale în care s-a filmat cernăuţeana Lilia Rebrik.
În perioada când tinerilor din nordul Bucovinei li s-a creat posibilitatea să înveţe în România, unii dintre ei au preferat să studieze actoria la Târgu-Mureş. Printre aceştia au fost Andrian Locovei, născut la Iordăneşti, actor la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, cernăuţenii Florin Covalciuc, actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, şi Marina Timcu, actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi.
Tehnica modernă şi reţelele de socializare ne oferă posibilitatea de a privi spectacole cu actorii noştri îndrăgiţi, de a urmări succesul lor scenic, de a fi imaginar în sălile, unde ei sunt aplaudaţi.
Sperăm că această galerie a actorilor noştri, iniţiată de „Libertatea Cuvântului”, va fi continuată cu noi nume.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com