Istoricul zilei: 25 aprilie

25 04 2021 LC IST 1

Anul 1840.  Ţăranilor din Basarabia ţaristă le-a fost acordat dreptul de a se strămuta pe pământurile statului, în baza aceloraşi condiţii de care se bucurau ţăranii din imperiu.

Anul 1945. A început Conferinţa internaţională de la San Francisco (25 aprilie-26 iunie 1945), în urma căreia a fost înființată ONU. Lucrările au fost deschise de preşedintele american Harry Truman,  care  a subliniat  importanţa reuniunii pentru lumea postbelică. La eveniment participau 282 de delegaţi şi 1.444 consilieri şi asistenţi, reprezentând 46 de state semnatare ale Declaraţiei Naţiunilor Unite. Peste 2.600 de jurnalişti din întreaga lume erau prezenţi pentru relatarea conferinţei.

Anul 1983. Nava spaţială „Pioneer 10” călătorește dincolo de orbita lui Pluto. Ea a fost  lansată la 3 martie 1972 de NASA. Aceasta este destinată în primul rând studierii planetei Jupiter, totodată fiind și prima navă spațială care a zburat în apropiere de Jupiter și a realizat fotografii ale planetei. Nava geamănă, „Pioneer 11”, a cercetat planeta Saturn. În 1973 „Pioneer 10” pentru prima dată a traversat centura de asteroizi și a examinat doi asteroizi apropiați, după care a descoperit centura de praf mai aproape de Jupiter. „Pioneer 10” şi „Pioneer 11” transportă câte o placă din aluminiu anodizat cu aur (152 și 229 mm). Plăcile Pioneer   conțin un mesaj pictural, în eventualitatea că navele  vor fi interceptate de forme de viață extraterestră. Plăcuțele prezintă nudurile unui om de sex masculin și feminin, împreună cu mai multe simboluri care sunt concepute pentru a furniza informații despre originea navei spațiale.

Anul 2005. România și Bulgaria au semnat la Luxemburg  Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.  Din partea României au semnat președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

25.04.2005 - Luxembourg - Abbaye Neumünster - POUR LE PRÉSIDENT DE ROUMANIE Traian BASESCU  Président Calin POPESCU - TARICEANU  Premier ministre Mihai - Razvan UNGUREANU Ministre des Affaires étrangères Leonard ORBAN  Négociateur en chef avec l’Union européenne Publication gratuite pour la presse internationale sous condition de signer les photos : Tom Wagner / eu2005.lu

La 25 aprilie este marcată Ziua mondială de combatere a malariei. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii din mai 2007, cu scopul de a evidenţia progresele care au fost realizate pentru prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.

Anul acesta, la 25 aprilie, Biserica Ortodoxă marchează Intrarea Domnului în Ierusalim. Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea Patimilor este descrisă în Evanghelia după Marcu.  În Duminica Floriilor se sărbătoreşte ultima Sa venire în Ierusalim, cea care a avut loc cu câteva zile înainte de a suferi Jertfa de pe Golgota.  Domnul a intrat în Cetatea Sfântă în strigătele de bucurie şi de laudă ale mulţimilor. Era cinstit ca un împărat, a fost singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat, deşi nu purta nici hlamidă împărătească de purpură, nici coroană de aur pe cap, şi nu avea nici pază de oşti pământeşti. Poporul, oamenii sinceri şi credincioşi, îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9). Pentru faptul că mulţimea din cetatea Ierusalimului l-a întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri de finic, în Biserica Ortodoxă în această zi sunt binecuvântate ramurile de salcie.

25 04 2021 LC IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий