Istoricul zilei: 9 mai

9 05 2021 LC IST 7

Anul 1877. Ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că  România rupe relaţiile cu Turcia şi se declară independentă. Declaraţia despre Independenţa României a fost adoptata în sesiunea extraordinara a Adunării Deputaţilor, iar în următoarea zi Senatul a votat „Legea Independenţei” , care a fost promulgată  imediat de către regele Carol I.

9 05 2021 LC IST 4

Anul 1895. La Lancram, judetul Alba, s-a născut Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof şi eseist român,  membru al Academiei din 1936. Lucian Blaga (1895-1961) a fost o personalitate marcanta a literaturii române.  În 1916 a urmat cursurile Universităţii din Viena, reîntorcându-se în ţară cu titlul de doctor în filosofie. Activitatea sa de creaţie devine tot mai intensă, iar în 1935 Academia Româna îl răsplăteşte cu Marele Premiu „C. Hamangiu pentru „opera sa dramatică şi poetică”. A avut şi activitate diplomatică în mai multe state europene, precum şi pedagogică – la Universitatea din Cluj. S-a stins din viaţă pe data de 6 mai 1961 şi a fost înmormântat chiar în data în care s-a născut, în cimitirul din localitatea natală.

9 05 2021 LC IST 5

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial – cel mai mare conflict militar din istoria lumii.  Ucraina a fost unul din teatrele de război, unde au avut loc lupte crâncene. Din toate ţările lumii, Ucraina a suferit cele mai mari pierderi în acest război. Potrivit estimărilor, ea a pierdut de la 8 până la 10 milioane de vieţi omeneşti, inclusiv 5 milioane de populaţie civilă.  10 milioane de oameni au rămas fără locuinţe. În ruine au fost transformate 700 de oraşe şi orăşele, 30 mii de sate.

În fiecare an, la 9 mai, este marcată Ziua Europei. Decizia privind instituirea acestei zile a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman (1948-1952) propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

9 05 2021 LC IST 6

În a doua duminică a lunii mai, în lume este sărbătorită Ziua Mamei. Originile Zilei Mamei datează încă din perioada Greciei antice când oamenii dedicau un festival anual de primăvară zeițelor-mame. După apariția creștinismului au încetat să mai fie venerate zeitățile, iar de atunci este cinstită Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos. În secolul al XV-lea, în Marea Britanie, se celebra „Duminica mamelor”, zi în care copiii angajați ca servitori în slujba familiilor înstărite primeau o zi liberă pentru a merge să-și viziteze familia și „biserica mamă”. Acest lucru reunea comunitățile și aducea laolaltă oameni ce nu se mai văzuseră de multă vreme. În drum spre casă, copiii obișnuiau să culeagă flori de câmp pe care le ofereau în dar mamelor lor.

În America anului 1872, Julia Ward Howe, cunoscută poetă și luptătoare pentru pace, a sugerat ca ziua de 2 iunie să fie o zi în care femeile din toată lumea să fie onorate în numele păcii mondiale. După moartea sa, Anna M. Jarvis Miss, din Philadephia, i-a preluat ideile și a luptat pentru drepturile femeii și înființarea unei zile dedicate mamei și maternității. Anna Jarvis fiica poetei Anna Jarvis, a continuat lupta celor două activiste reușind în anul 1914 ca Ziua Mamei să fie proclamată, ca zi națională, în a doua duminică din luna mai.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий