Istoricul zilei: 10 mai

10 05 2021 LC IST 7

Anul 1848. Este constituit  Comitetul revoluționar din Valahia, compus din Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Constantin Bălcescu, Al. C. Golescu (Negru), C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu, Cezar Boliac (Albu), Radu Golescu, Ion Heliade Rădulescu și Ion Câmpineanu.  Se adoptă un program al revoluției în 22 de articole, urmărind satisfacerea revendicărilor fundamentale imediate ale burgheziei pentru cucerirea puterii politice, prevederea cea mai înaintată fiind cuprinsă în articolul 13 (emanciparea și împroprietărirea clăcașilor prin despăgubire) și se stabilește ziua de 9 / 21 iunie, pentru declanșarea revoluției din Valahia.

Anul 1858. A început Conferinţa de la Paris a reprezentanţilor celor şapte puteri europene (Marea Britanie, Franţa, Austria, Prusia, Rusia, Turcia şi regatul Sardiniei), privind organizarea Principatelor Române. Conferința de la Paris a prilejuit îndelungate dezbateri.  Propunerea de unire deplină a Principatelor – de data aceasta cu un Domn pământean – a întâmpinat opoziţia înverşunată a Austriei şi Turciei, în ciuda rezoluţiilor adoptate în ţară şi a exemplului de solidaritate pe care îl oferiseră patrioţii români. Documentul final, intitulat „Convenţia de la Paris”,  a stabilit viitorul statut politic, social şi administrativ al Moldovei şi Ţării Româneşti. Statutul politic stabilit de Conferința de la Paris, devenit lege fundamentală a țării, a rămas în vigoare până în 1864.

10 05 2021 LC IST 4

Anul 1882. Într-o localitate din apropierea Hotinului, într-o familie de profesori, s-a născut Lidia Lipkovska, vestită cântăreaţă  ucraineană. Lidia Lipkovska (1882-1958) a învăţat la gimnaziu în Kameaneţ-Podilski. Cânta în corul bisericesc şi la concertele de binefacere. La vârsta de şaptesprezece ani s-a căsătorit cu un admirator al talentului său şi a plecat cu el la Sankt-Petersburg. A fost o căsătorie nefericită şi soţii au divorţat. Lidia Lipkovska îşi face studiile la Conservatorul din Petersburg. La vârsta de 22 de ani ea obţine un rol de debut în opera „Rigoletto”, care a avut un succes nemaipomenit.  În curând a devenit solistă a Teatrului Mariinski din Petersburg. I-a avut ca parteneri de scenă pe iluştrii Fiodor Şaliapin şi Enrico Caruso. Din 1919 artista Lidia Lipkovska a trăit peste hotare, mai mult în Franţa. În 1937 s-a mutat pe un timp oarecare la Chişinău, activând ca profesoară, apoi a plecat în Beirut. În luna mai a anului 2009, în satul ei de baştină, Babin, regiunea Cernăuţi, vestitei cântăreţe, Lidia Lipkovska i s-a ridicat un monument.

10 05 2021 LC IST 5

Anul 1894.  S-a născut Elvira Popescu, actriță franceză de origine română.

Elvira Popescu, alternativ Popesco, (1894-1993) a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă, care a făcut carieră în Franța. Elvira Popescu, devenită prin căsătorie contesă De Foy, a manifestat încă din copilărie talente scenice: grație în mișcări, prestanță la mers, vioiciune și limpezime în grai, un dar de imitație ascuțit și plin de haz. A absolvit cu brio Conservatorul de Arta Dramatica din Bucureşti și a fost angajată la Teatrul National,unde i s-au dat încă de la începutul carierei sale roluri principale.  A întemeiat  Teatrul Mic  şi Teatrul Excelsior, împreună cu marii actori Ion Manolescu şi Ion Iancovescu. În Franţa a avut o strălucită carieră.

10 05 2021 LC IST 6

Anul 1906. A apărut la București  ziarul  „Neamul Românesc”, sub conducerea lui Nicolae Iorga. Editarea ziarului a durat, cu întreruperi,  până în 1940. „Neamul Românesc”  era ilustrat cu portrete ale țăranului român în ipostaze idealiste și populară printre învățații de la țară (pentru care era distribuită gratuit). Era prezentat ca ziar politic de orientare națională și de atitudine democratică. Publicația, care în decursul timpului a apărut cu o periodicitate diferită, a fost principala tribună prin care Iorga și-a exprimat atitudinea față de fenomenele sociale, politice, culturale, din țară și străinătate.

Anul 1940. Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în al Doilea Război Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955). A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

Anul 1947. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Harry Truman, a acordat regelui Mihai cea mai înaltă distincţie de război a SUA, în semn de recunoaştere a contribuţiei României la cauza Naţiunilor Unite în războiul antihitlerist.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий