Abatorul și purcelul din coteț

kak-zabit-hryushku-samostoyatelno-bez-lishnih-problem-i-nervotrepki-2-615x460

Cetățenii ucraineni tind spre Europa, dar se vor obișnui foarte greu cu normele europene. Acordul de asociere, care funcționează al doilea an, prevede aplicarea în viața economică din Ucraina a unor reguli mai stricte. Și nu este vorba numai de producția de lapte, la care ne-am referit în numerele precedente ale ziarului, dar și despre cea de carne. Recent, Comitetul Radei Supreme pentru problemele agrare și relațiile funciare a susținut proiectul de lege, care, începând din anul 2020, le va interzice sătenilor să vândă carne de animale domestice. Această restricție se referă la carnea de vită, porc, pasăre, iepure etc. Gospodarilor li se va interzice să sacrifice animalele la ei acasă, ci numai la abator.

Această normă „civilizată” este explicată astfel de experți: îndeplinirea legii de integrare europeană cere securitatea produselor alimentare, ceea ce înseamnă responsabilitatea producătorului pentru producția sa. De fapt, aceasta nu este o noutate, legea care interzice sacrificarea animalelor în condiții de casă a fost adoptată cu câțiva ani în urmă, dar realizarea ei se amână din cauză că statul încă nu are o poziție clară în chestiunea dată. Încă nu există regulile de funcționare a unor astfel de abatoare.

Aceste intenții europene i-au pus în gardă pe fermieri, căci ei pot să rămână fără o parte din venit. Iar ca să-și acopere cheltuielile, vor ridica prețurile la producția de carne. Aducând animalele la abator, fermierul va fi nevoit să plătească pentru aceste servicii. În mod automat, serviciile abatorului se vor răsfrânge asupra prețului producției.

Dacă vor fi respectate normele legii, va fi imposibil să cumperi la piață carne de pasăre îmbibată cu antibiotice, ceea ce este bine. Pe de altă parte, va dispărea slănina adevărată, crescută pe nutrețuri naturale, fără stimulente. Și, în genere, slănina poate deveni un deficit, doar o bună parte din producția de carne este asigurată de gospodăriile individuale sau de cele de fermier. Economiștii au calculat că în următorii doi-trei ani acest deficit nu va putea fi recuperat pe cale industrială. Deci, în asemenea condiții nu ne putem aștepta la ieftinirea cărnii și a produselor din carne. Or, reformele, puse la cale întru binele oamenilor, mai întâi le scutură acestora pungile de bani.

Добавить комментарий