La trei luni după triumful său în scrutinul prezidenţial în Ucraina, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski se pregăteşte să reproducă acest succes duminică în alegerile parlamentare anticipate, la care partidul său — »Slujitorul poporului» — este principalul favorit, promiţând „să cureţe ţara de corupţie”.
»Partidul politic pe care îl iubesc îi va învinge fără îndoială pe toţi. Şi numai atunci vom putea forma un parlament normal şi un guvern de adevăraţi profesionişti», a asigurat Zelenski într-o înregistrare video marţi.
Această formaţiune este creditată cu între 42% şi 52% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis pe cine vor vota duminică, cu mult înaintea rivalilor săi.
»Slujitorul poporului» notează pe site-ul său că »lansează o provocare sistemului» şi promite să aducă noi oameni pregătiţi »să facă schimbări» pentru a »curăţa ţara de corupţia» omniprezentă.
»Vrem să credem că tinerii care nu au făcut niciodată politică şi nu sunt implicaţi în corupţie şi în escrocherii vor reuşi să facă totul ca Vasil Goloborodko», personajul încarnat pe ecran de Zelenski, care apără interesele oamenilor obişnuiţi, subliniază sociologul Irina Bekeşkina, directorul fundaţiei Iniţiative democratice din Kiev.
Partidul lui Zelenski a mers până într-acolo încât să recruteze 30 de candidaţi prin site-ul său internet, interzicând deputaţilor în exerciţiu să se înscrie pe lista sa electorală.
Aceeaşi decizie a fost luată de partidul Golos (Vocea), care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică. Fondată în luna mai de către superstarul rock Sviatoslav Vakartciuk, formaţiunea este creditată cu între 4% şi 9% din intenţiile de vot şi ar putea, potrivit unor sondaje, să ajungă pe locul al treilea.
»Este posibil ca până la 75% dintre deputaţii aleşi să fie novici», prezice Oleksandr Suşko, director executiv al Fundaţiei internaţionale Renaşterea din Kiev.
Dintre cele 20 de partide înscrise în cursă, multe altele au şanse să treacă pragul electoral de 5%, între care formaţiunea Platforma de opoziţie (12-14%, potrivit sondajelor), urmată de mişcările Solidaritatea europeană a fostului preşedinte Petro Poroşenko (7-9%) şi Batkivşcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoşenko (6-7%).
Aceste previziuni acoperă doar 225 de locuri în Rada Supremă, restul de 199 deputaţi vor fi aleşi prin vot majoritar într-un singur tur.
În această configuraţie, una din mizele-cheie este dacă partidul lui Zelenski va obţine singur majoritatea sau dacă va trebui să formeze o coaliţie pentru a valida apoi numirea unui prim-ministru şi guvernul său.