„Am adus în Donbas porumbeii păcii”

_DSC3643

_DSC3643De mai mulţi ani conduc Federaţia columbofililor sportivi din Ucraina şi particip la competiţiile internaţionale. Iată, nu demult la Bucureşti s-a desfăşurat Ediţia a cincea a Cupei Europei de porumbei voiajori, unde am condus delegaţia Ucrainei şi echipa noastră s-a clasat pe locul cinci, iar la unele secţiuni – chiar pe locul întâi. Luând în considerare situaţia din ţară, pot spune că e un rezultat foarte bun pentru Ucraina.
Sunt originar din Ostriţa Herţei şi de mic copil mi-au plăcut porumbeii. Am cumpărat prima pereche de porumbei când aveam doisprezece ani. Tatăl, văzând că aceasta este o pasiune serioasă, mi-a pus o singură condiţie – pot să ţin trei perechi de porumbei şi să-l ajut la gospodărie. De la acele trei perechi am ajuns la treizeci, de diferite specii.
Prin anii 80, după serviciul militar, vedeam prin Cernăuţi cum treceau cu cuști cu porumbei columbofilii români. Ei plecau în Polonia pentru lansarea porumbeilor voiajori, pentru că în Uniunea Sovietică aceasta era interzis. Atunci s-a născut ideea de a organiza asemenea competiţii şi la noi. La finele anilor 90 am format un grup de columbofili şi am iniţiat primele competiţii. Şi iată, în decursul a 20 de ani, acest gen de sport s-a dezvoltat nu numai în regiunea Cernăuţi, ci şi în întreaga ţară. Au apărut organizaţii, cluburi ale columbofililor în diferite localităţi. În anul 2009, la Ministerul Justiţiei am înregistrat Federaţia columbofililor sportivi pe care o conduc.
DSCN3139Această funcţie nu mă împiedică să îngrijesc de porumbei. În momentul de faţă ţin acasă circa 250 de porumbei: voiajori şi de ornament. În ultimii 15 ani am organizat expoziţii anuale, antrenându-i la ele pe tinerii pasionaţi de aceasta. Doar la Centrul ecologic regional am condus cercul de tineri columbofili. Pasi­unea de a întreţine porumbei i-a făcut pe unii tineri cu comportare dificilă să păşească pe calea cea dreaptă. Chiar la noi, la Ostriţa, i-am atras la această ocupaţie pe nişte băieţi din familii nefavorabile şi au devenit oameni la locul lor, gospodari şi familişti buni.
Voi menţiona că întinerirea organizaţiilor sau asociaţiilor de columbofili însemnă perspectiva acestei îndeletniciri şi a acestui gen de sport. Am observat un lucru foarte interesant. În ţările occidentale, inclusiv în Belgia, considerată patria columbofililor, a scăzut mult numărul acestora. La expoziţii şi competiţii, de regulă, participă columbofili în vârstă de peste cincizeci de ani, pe când în ţările din estul continentului situaţia este diametral opusă – mulţi tineri sunt pasionaţi de îngrijirea porumbeilor.
IMG_8538Teritoriul Ucrainei este foarte bun pentru lansarea porumbeilor voiajori – şesuri, râuri, într-un cuvânt, aceste păsări se pot uşor orienta şi reveni acasă. De aceasta se folosesc columbofilii din România şi eu, în calitate de preşedinte al Federaţiei columbofililor din Ucraina, am stabilit relaţii cu colegii noştri din ţara vecină. Le-am ajutat, le ajut şi în continuare în privinţa întocmirii documentelor necesare şi îi însoţesc până în Estul Ucrainei, unde ei lansează porumbeii voiajori. Este vorba de regiunile Doneţk şi Lugansk. În planul lor de zboruri sunt fixate localităţile Krasnodon şi Doneţk. În fiecare an ei trebuie să lanseze de acolo porumbeii lor voiajori pentru ca păsările să parcurgă în zbor cei 900 kilometri necesari. Acum, din cauza războiului, situaţia s-a schimbat şi columbofilii români lansează porumbeii în localitatea Krasnoarmeisk, regiunea Doneţk. Şi iată, anul trecut, un delegat de-al nostru i-a însoţit în Donbas. Când au ajuns la primul post, un ofiţer ucrainean i-a întrebat cu ce scop au sosit în zona unde se duc lupte. Iar ei au răspuns că porumbelul este simbolul păcii şi doresc din toată inima să fie pace în Donbas şi intenţionează să lanseze de acolo aceste păsări. Şi militarii ucraineni le-au permis să facă aceasta.
La Krasnoarmeisk este o organizaţie a columbofililor şi îl cunosc bine pe preşedintele acesteia, Viktor Şylo. Ca medic de specialitate, a salvat sute de ostaşi ucraineni răniţi în lupte. El întotdeauna îi întâmpină pe columbofilii români şi îi însoţeşte la locul lansării porumbeilor. Anul trecut, după cum mi-au spus apoi prietenii mei români, au lansat porumbeii în momentul când la câteva zeci de kilometri se auzeau puternice salve de tun.
În pofida acestor vremuri grele, în Ucraina creşte numărul columbofililor şi majoritatea acestora sunt tineri. Este o pasiune care ne aduce ceva pozitiv şi speranţa că binele şi pacea vor triumfa.
Ion BODNARAŞ,
preşedintele Federaţiei columbofililor sportivi din Ucraina,
s. Ostriţa, raionul Herţa
În imagini: Ion Bodnaraş, preşedintele Federaţiei columbofililor din Ucraina; lansarea porumbeilor la Harkov în iulie 2015; campionul la nominaţia “Junior AS”-2015, Dumitru Bodnaraş.

Добавить комментарий