Ambasada Federației Ruse acuză Ambasada României de „cinism” pentru că cere păstrarea „memoriei eterne a eroilor”

ambasada

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”. Acuzațiile au venit după declarațiile Ambasadorului României Daniel Ioniță, privind „memoria veșnică a soldaților căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”, scrie Agora.md.

Într-un comunicat Ambasada rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni.

„Am fost nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea„ Basarabiei ”de ocupația sovietică. Asigurările oficialilor de la București care solicită păstrarea „memoriei eterne a eroilor” sună de-a dreptul cinic. Vrem să amintim că adepții infractorului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și memoria cărora diplomații români îndeamnă „să nu fie uitată niciodată” au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greu vor putea uita infracțiunile ticăloșilor fasciști, care și-au justificat fărădelegile prin „lupta pentru reunificare”, se arată în comunicatul de presă publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.

Reacția vine după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

„Atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că „la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români”, se arată în mesajul Ambasadei.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий