Péter Szijjártó consideră „jalnică și absurdă” interdicția impusă oficialilor maghiari de a intra în Ucraina

piter

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a catalogat decizia Ucrainei de a interzice politicienilor maghiari accesul în Ucraina din cauza amestecului în alegerile locale din regiunea Transcarpatia ca fiind „jalnică și absurdă”, notează Evropeiska pravda cu referire la Reuters.

Potrivit lui Szijjártó, Ucraina a întreprins „măsuri neprietenoase” împotriva Ungariei, convocând ambasadorul Ungariei și interzicerea accesului  în Ucraina în cazul a doi oficiali maghiari.

„Ucraina trimite un semnal … că refuză la sprijinul Ungariei în eforturile de integrare euro-atlantică «, a spus  Péter Szijjártó.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Péter Szijjártó a spus că Budapesta nu a primit încă o notificare oficială despre interdicția oficialilor maghiari de a intra în Ucraina.

Ministrul a felicitat victoria candidaților maghiari la alegerile locale din Ucraina. După opinia sa, acest lucru înseamnă că ar trebui luată în considerare opinia comunității maghiare cu privire la viitorul Transcarpatiei.

Reamintim că din cauza amestecului Ungariei în alegerile locale din Ucraina din regiunea Transcarpatia, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a interzis accesul în Ucraina pentru  doi oficiali maghiari. Anunțul a fost făcut luni  de ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, în cadrul unui interviu acordat „Interfax – Ucraina”, notează Libertatea Cuvântului.

„A fost interzis accesul în Ucraina pentru doi oficiali maghiari de rang înalt, care în timpul campaniei electorale au recurs la agitație electorală directă în regiunea Zakarpatia», a spus el.

Potrivit ministrului, unul dintre oficiali este Secretarul de stat al Biroului primului ministru al Ungariei.

Kuleba a adăugat că Ministerul de Externe a inițiat introducerea unei interdicții de intrare în Ucraina pentru alți cetățeni maghiari care s-au implicat activ în afacerile interne ale Ucrainei în timpul campaniei electorale.

 

De menționat că  ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjárto, a cerut duminică maghiarilor din Transcarpatia să sprijine la alegerile locale „Partidul maghiarilor din Ucraina”.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe din  Ucraina anunța despre cazuri repetate când funcționarii maghiari fac campanie electorală în regiunea Transcarpatia.

În plus, Ministerul de Externe a înmânat o notă de protest ambasadorului maghiar în legătură cu această situație.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий