Ambasadorul Ucrainei la NATO: Ungaria nu demonstrează dorința de a soluționa problema lingvistică 

ungaria

Ungaria nu demonstrează dorința de a rezolva problema referitoare la legea ucraineană cu privire la învățământ și să blocheze reuniunea NATO – Ucraina.  Acest lucru a fost declarat de către șeful delegației ucrainene la NATO, Vadim Prystaiko,  într-un interviu acordat Ukrinform.

«Partea maghiară nu arată disponibilitatea de a rezolva această problemă și  este conștientă că summit-ul NATO este o ocazie convenabilă de a ne impune ordinea de zi», a spus Prystaiko.

Potrivit lui , poziția Ungariei este demonstrată în mod clar în recenta scrisoare trimisă de ambasadorul maghiar la NATO și  aliaților săi.

«La doar două zile după întâlnirea miniștrilor învățământului și afacerilor externe din țările noastre  în Transcarpatia,  pe 23 iunie, care după opinia noastră a fost eficientă și rezultativă, partea maghiară a declarat că Ucraina nu a oferit nici o decizie cu privire la problema lingvistică. Astfel continuă să blocheze reuniunea NATO – Ucraina», a subliniat ambasadorul.

Prystaiko a adăugat că scrisoarea a fost trimisă în ciuda anunțării următorilor pași concreți ce urmau să fie făcuți după negoricierile din Transcarpatia. Acești pași prespuneau întâlnirea comunități maghiare cu Ministrul Învățământului în luna iulie, finalizarea în toamnă  a proiectului de lege privind învățământul secundar, care urmărește să abordeze problemele specifice minorităților naționale.

Anterior primul ministru al Ungariei, Victor Orban, a anunțat că la un summit-ul  NATO de la Bruxelles, care va ave aloc săptămâna viitoare, va bloca orice decizie privind Ucraina și Georgia.

Добавить комментарий