Analiză: Topul celor mai mari exportatori de armament din 2013-2017

Un militar american trece pe langa un lansator de rachete Patriot, in timpul exercitiului militar romano-american, PATRIOT SHOCK V exercitiu de nivel tactic, cu trupe in teren, al structurilor de rachete sol-aer, desfasurat in Tabara de Instructie si Poligon de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia, judetul Constanta, marti, 8 noiembrie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cu o pondere de 34% din totalul exporturilor de armament, Statele Unite a fost, detaşat, cel mai mare exportator de armament al intervalul 2013-2017, fiind urmată de Federaţia Rusă, cu o pondere de 22%, arată datele oferite Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

 În urma celor două se găsesc, la mare distanţă, Franţa (pondere de 6,7%), Germania (pondere de 5,8%), China (5,7%) şi Marea Britanie (4,8). În rândul celor mai mari 25 exportatori se găseşte şi Portugalia, a cărei cea mai mare destinaţie de exporturi a fost România — un total de 90% din exporturile portugheze s-au dus către România.

Cele mai mari pieţe de export din intervalul 2013-2017 pentru armamentul produs în Statele Unite au fost Arabia Saudită (către care s-au dus 18% din totalul exporturilor), Emiratele Arabe Unite (7,4%) şi Australia (6,7%). Au crescut, însă, şi exporturile către pieţe care în mod tradiţional au aparţinut Rusiei, precum India de exemplu. În acest caz, în intervalul 2008-2017 exporturile americane au crescut cu 557% — având totuşi o pondere mică din total, de doar 15%.

Exportul de arme are, însă, şi o componentă de securitate, fiind utilizat de Statele Unite ca o modalitate de a forma parteneriate strategice. Totodată, este o modalitate de a menţine o forma şi de a menţine o dependenţă logistică de SUA — piesele de schimb pentru armament fiind produse preponderent în Statele Unite.

 

Добавить комментарий