Anastasia Opaeţ – floare aleasă în grădina talentelor bucovinene

15 05 2022 O 1

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă, cu ani în urmă a iniţiat Festivalul „În grădina cu flori multe”. Este o denumire semnificativă, deoarece aceste flori pot simboliza şi cântecele româneşti, dar şi tinerele talente promiţătoare. O bună parte dintre aceşti tineri înzestraţi cu har sunt descoperiţi înainte de a ajunge pe scena unor astfel de festivaluri şi frecventează Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu”. Pe lângă şcoală activează Ansamblul „Perla”, laureat al mai multor festivaluri şi concursuri regionale. În momentul de faţă una dintre solistele Ansamblului „Perla” este Anastasia Opaeţ din satul Cireş.

– Anastasia cântă din fragedă copilărie. Avea şase anişori când a început să cânte în corul bisericii din sat, spune doamna Elena, mama Anastasiei. Am văzut ce succese au copiii din Ansamblul „Perla” şi m-am adresat domnului Iurie Levcic s-o înscrie în acest colectiv şi la Şcoala de Artă şi pe Anastasia. Ea era atunci în clasa a doua. Veneam la Cernăuţi, la lecţiile de canto, de câteva ori pe săptămână, la fel ca şi mulţi alţi elevi ai Şcolii de Artă. Acesta este al optulea an de când fiica noastră se ocupă aici la modul cel mai serios cu muzica. De patru ani este solistă a Ansamblului „Perla”. Primul succes ea l-a obţinut la Festivalul „În grădina cu flori multe” din 2017.

– În 2021 am fost deţinătoarea premiului special al acestui festival, remarcă Anastasia. Şi, în genere, anul trecut a fost pentru mine unul de succes. La un festival internaţional din Bulgaria m-am clasat pe locul întâi. Apoi am participat în regim online la un concurs de muzică populară din Dubai şi am devenit deţinătoarea trofeului. Un concurs asemănător a avut loc şi în Armenia, la care, de asemenea, am participat şi acolo am ieşit învingătoare.

– La toate aceste festivaluri şi concursuri Anastasia Opaeţ s-a prezentat cu cântece populare româneşti, precizează directorul Centrului Bucovinean de Artă şi profesor de canto al acestei minunate eleve, Iurie Levcic. Li s-au dat o înaltă apreciere atât calităţilor ei vocale şi măiestriei interpretative, cât şi cântecului nostru popular.

– Mi-a adus o mare bucurie şi participarea recentă la Concursul „Valeria Peter Predescu” de la Bistriţa, unde am luat premiul special, continuă tânăra interpretă Anastasia Opaeţ.  Iar împreună cu Ana Maria Calancea de la Centrul nostru am participat la un concert de binefacere din România. Banii adunaţi sunt folosiţi pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni.

– Anastasia învaţă în clasa a zecea la Liceul nr. 1 din Ciudei şi participă la concertele susţinute de elevii de la această şcoală, la fel este invitată la mai multe acţiuni culturale din fostul raion Storojineţ, afirmă doamna Elena. Eu, ca mamă, doresc foarte mult ca Anastasia să devină cântăreaţă.

– Muzica este viaţa mea, susţine Anastasia. După absolvirea liceului voi urma studiile muzicale. Visul meu e să devin anume interpretă de muzică populară românească. Iar drept exemplu îmi servesc Maria Iliuţ şi Grigore Gherman, care de la noi, din Bucovina, au pornit în lumea mare a artei muzicale.

Îi dorim şi Anastasiei Opaeţ o cale sigură spre piscurile artei muzicale.

15 05 2022 O 2

15 05 2022 O 3

15 05 2022 O 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий