Ministru Delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Angel Tîlvar, a acordat un interviu jurnalistului Petre Crăciun pentru ”Identitate Românească”. Un fragment din acesti interviu propunem atenției și cititorilor săptămânalului ”Libertatea Cuvântului”
Reporter: Ne aflăm într-o perioadă de selecționare a proiectelor de finanțare ale Departamentului pe anul 2015. Ce aşteptări aveți de la această sesiune?
Angel Tîlvar: Proiectele vizează concluziile care s-au tras în perioada ceva mai îndepărtată. În funcție de acele concluzii s-a creionat ghidul de finanțare și se implementează sub forma proiectelor. Eu mi-am propus să fiu riguros în ceea ce privește aceste proiecte, încerc să intervin cât mai puțin, în felul în care ele sunt evaluate. Există o comisie care se ocupă cu acest lucru și care răspunde în fața mea și în fața legii, până la urmă. Îmi doresc ca după încheierea sesiunii de evaluare și după ce se implementează proiectele, să ne putem prezenta în fața oamenilor cu o evaluare pozitivă din punct de vedere al corectitudinii și al manierei legale în care s-au atribuit aceste fonduri, pentru că vorbim de bani publici. Măsura în care aceste proiecte corespund dorințelor noastre este una pe care o vom putea evalua la sfârșitul sesiunii pentru că la momentul acesta, de exemplu, eu nu am o evidență a proiectelor.
Îmi doresc însă ca ele să satisfacă plaja de obiective pe care le avem prin ghidul de finanțare, care este accesibil tuturor și îmi doresc ca de la an la an acest ghid să se îmbunătățească și sunt semnale că oamenii percep mai bine acest ghid. El întotdeauna a stârnit discuții. Cei care nu reușesc să se califice spun că ghidul este prost, iar maniera de atribuire nu a fost una foarte inspirată, iar de partea cealaltă, alții spun că totul este în regulă. Scopul meu ar fi ca absolut toată lumea să fie mulțumită. Noi am și anunțat, eu personal am anunțat că sunt dispus să fac o a doua sesiune de depuneri de proiecte în condițiile în care rămân bani nealocați, dar i-am rugat de fiecare dată pe toți să înțeleagă, și prin intermediul dumneavoastră o fac din nou, este important pentru mine ca rigorile legii din România să fie clare și să fie respectate de toată lumea. Eu sunt optimist că, pe obiective, în ceea ce privește încurajarea societății civile, a mediului asociativ, a păstrării identității, a educației, toate obiectivele pe care le avem în strategie, vor fi atinse. Nu știu în ce măsură vor fi atinse la nivelul pe care ni-l dorim. Am motive să cred, din discuțiile pe care le-am avut cu mediul asociativ, atât din Italia, cât și din Canada, și chiar din Valea Timocului, că, pe an ce trece, oamenii devin tot mai bine pregătiți din punct de vedere al elaborării unui proiect, ceea ce este foarte important, și acest lucru poate fi exemplificat prin faptul că o parte din oamenii care doi, trei ani nu au reușit să aibă acces la finanțare nerambursabilă, de doi, trei ani au de fiecare dată proiecte trecute, ceea ce mie îmi dă un semnal pozitiv.
Reporter: Ce importanță acordați presei, mai ales celei digitale, într-o perioadă în care Internetul ne ajută foarte mult și din această perspectivă a păstrării identității naționale, mai ales în zonele unde presa scrisă pătrunde mai greu, și aici mă refer la Valea Timocului, la Ucraina?
Angel Tîlvar: Faptul că vă aflați aici este un compliment pentru mine, dar este și un mesaj pe care noi, împreună, îl dăm tuturor, că presa care se adresează românilor se află sus pe agenda Departamentului nostru. Este evident că lumea s-a schimbat, se schimbă, se va schimba. Sunt două variante de a te raporta la lume: de a fi contemplativ, de a fi nostalgic, sau de a înțelege că trebuie să te adaptezi în permanență. Noi am optat, eu și cu colegii mei, pentru varianta a doua, motiv pentru care în cadrul proiectelor pe care le finanțăm probabil că o să puteți vedea la momentul încheierii evaluărilor, propuneri legate de presă, de presa digitală, de platforme vor fi probabil regăsite. Spun asta tocmai ținând seama de realitățile obiective, din teren, care țin de confort, de comoditatea accesului la informație, de viteza de propagare.
Reporter: Un proiect care mie îmi este foarte drag, ca oricărui român, este Casa Memorială Aron Pumnul de la Cernăuți. Am vizitat clădirea împreună cu oameni de la Departament în urmă cu trei ani. Care este data finalizării acestui proiect de restaurare?
Angel Tîlvar: Noi ne dorim să îl putem finaliza în acest an pentru că în cadrul casei memoriale va fi un muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Mai mult decât atât, viziunea noastră asupra unor astfel de locuri se referă la funcțional, în sensul că această casă va fi centru cultural unde românii să se poată întâlni, unde să poată avea loc evenimente culturale, care țin de păstrarea identității, a tradițiilor și așa mai departe. Pe lângă valoarea simbolică, pe lângă faptul că va aminti întotdeauna de Aron Pumnul și de Eminescu, ne dorim ca acolo să se petreacă ceva, românii să știe că există un loc în spațiul lor geografic, în aria de rezidență, în care se pot întâlni, în care pot avea loc contacte între personalități din țară și cei de acolo, pentru că ne dorim să ținem aceste legături. Din punct de vedere însă tehnic, birocratic, cred că lucrurile sunt pe un drum bun. Erau lucruri care țineau de legile locale, de consiliul local, de decizii ale consiliului local, așa cum știți și dumneavoastră și cum știu și eu. O parte din probleme a fost rezolvată și mă bucur că s-a întâmplat acest lucru. Acum depinde de noi să accelerăm procesul de definitivare a proiectului.
Interviu realizat de Petre CRĂCIUN