Anii – un şir lung de cocori…

DSC_0026

Poetul Vasile Vascan a împlinit 80 de ani. Poezia a fost şi rămâne pentru el o stare a sufletului, deşi „liricul” Vasile Vascan vine din categoria „fizicienilor”, doar a absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii cernăuţene. Poetul se conduce după principiul: nici o zi fără un rând. Mai insistent s-a apucat să scrie după 1991, când sistemul sovietic a dat faliment. Prima plachetă de versuri a văzut lumina tiparului peste câţiva ani, fiind întitulată „Invidiez aripile cocorilor”. Debutul editorial al lui Vasile Vascan a fost apreciat de academicianul Constantin Popovici de la Chişinău. De blagoslovirea lui Constantin Popovici, originar din Romancăuţi, fostul judeţ Hotin, Vasile Vascan s-a bucurat nu o dată. Titlul primei sale cărţi conţine şi o profundă înţelepciune populară, un gând născut din bogata experienţă a vieţii – cocorul nu trebuie să se piardă de cârdul său în drum spre ţările calde. La fel şi omul trebuie să fie împreună cu poporul său – la toate încercările vieţii.

În aceste trei decenii de activitate literară Vasile Vascan a editat câteva zeci de cărţi, este autorul a circa 300 de cântece, conlucrând cu 21 de compozitori. Acest fapt atestă că versurile sale sunt melodioase.

Născut în satul Coteleu, de prin părţile Noua Suliţei, cu populaţie mixtă – ucraineano-română, Vasile Vascan  are traduceri din poezia confraţilor săi de condei români. Iată, recent a apărut o plachetă de versuri bilingvă româno-ucraineană de Vasile Bâcu, versiunea ucraineană aparţinând lui Vasile Vascan.

Cu prilejul jubileului de 80 de ani al poetului Vasile Vascan, la Biblioteca regională „M.Ivasiuk” din Cernăuţi a avut loc o acţiune de omagiere. Vasile Vascan s-a prezentat în faţa colegilor de breaslă şi a admiratorilor talentului său cu o nouă distincţie prinsă de reverul hainei – „Întru slava Bucovinei”. „Cea mai înaltă distincţie pentru om sunt faptele lui bune”, este convins poetul şi cetăţeanul Vasile Vascan.

DSC_0028

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий