Anthony Blinken: „Partenerii occidentali ajută Ucraina în crearea forțelor armate ale viitorului”

United States Secretary of State Antony Blinken addresses a media conference during a meeting of NATO foreign ministers at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, April 5, 2023. (AP Photo/Virginia Mayo)
SUA și aliații săi nu-și se fac iluzii cu privire la aspirațiile președintelui rus, Vladimir Putin, și cred că o Ucraina puternică, capabilă să descurajeze orice agresiune viitoare este o condiție prealabilă pentru o diplomație serioasă și o pace reală. Prin urmare, partenerii occidentali ajută Ucraina în crearea forțelor armate ale viitorului, a declarat Secretarul de Stat, Anthony Blinken, în timpul vizitei la Helsinki. „Când te uiți la obiectivele strategice pe termen lung ale președintelui Putin, nu există nicio îndoială că Rusia se află într-o poziție mult mai proastă astăzi, decât era înainte de invazia la scară largă”, a subliniat șeful diplomației americane, citat de Audiovizualul public ucrainean. Potrivit Secretarului de Stat al SUA, acolo unde Putin a intenționat să dea dovadă de putere, a demonstrat slăbiciune, iar acolo unde a intenționat să dezbine, s-a unit. „Acesta nu este un accident, este un rezultat direct al curajului și solidarității poporului ucrainean și al acțiunilor serioase, decisive și rapide pe care noi și partenerii noștri le-am întreprins pentru a sprijini Ucraina”, a spus Blinken.
El a subliniat încă o dată că SUA și aliații săi intenționează să susțină apărarea Ucrainei „azi, mâine și atâta timp cât este necesar”. „Și tocmai pentru că nu ne facem iluzii cu privire la aspirațiile lui Putin, credem că premisa pentru o diplomație serioasă și o pace reală este o Ucraina puternică, capabilă să descurajeze orice agresiune viitoare și să se apere împotriva acesteia”, a accentuat Secretarul de Stat. Blinken a remarcat că răspunsul Occidentului la strategia lui Putin este de a „câștiga bătăliile de astăzi în timp ce modelează peisajul strategic de mâine”. „Aceasta înseamnă să ajutam Ucraina să creeze forțele armate ale viitorului – cu o forță aeriană puternică, în inima căreia se află avioane moderne de luptă. Cu o rețea integrată de apărare antiaeriană și antirachetă. Cu tancuri moderne și vehicule blindate. Cu o capacitate națională pentru producția de muniție. Cu pregătire și asistență pentru a menține forțele și echipamentele în pregătire pentru luptă”, a concretizat el.
În același timp, Blinken a declarat că Statele Unite salută „orice inițiativă” care îl va ajuta să-l aducă pe președintele Putin la masa de negocieri „pentru a participa la o activitate diplomatică semnificativă”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий