Anthony Blinken: „Rusia trebuie să oprească agresiunea și aceasta este singura cale pentru pace, care trebuie să fie și justă și durabilă”

30 11 2022 F 9

Președintele rus Putin încearcă să „înghețe” războiul pe care l-a început împotriva Ucrainei pentru a-și pregăti trupele pentru o nouă lovitură, astfel scenariul „înghețării conflictului” nu va duce sub nicio formă la o pace durabilă. Aceasta a declarat Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, la o conferință de presă la București, în urma ședinței de două zile a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de externe, relatează corespondentul Ukrinform.

„Atacurile Rusiei împotriva populației civile ucrainene sunt încă o demonstrație că președintele Putin nu este interesat de o diplomație semnificativă. Pentru a submina independența Ucrainei, el va încerca să forțeze Ucraina să înghețe conflictul, reparându-și „câștigurile”, acordând odihnă și reînnoindu-și trupele, iar apoi la un moment dat va ataca din nou. Această tactică nu poate duce la o pace dreaptă și durabilă. Președintele Putin ar trebui să fie lipsit de speranța că poate reuși în acest sens”, a subliniat Secretarul de Stat.

El a fost de acord cu poziția Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski, conform căreia diplomația este singura modalitate de a pune capăt războiului de agresivitate al Rusiei și de a obține o pace dreaptă și durabilă. În același timp, răspunsul comun al aliaților și partenerilor NATO a dat Ucrainei un nou impuls pe câmpul de luptă, ceea ce permite crearea celor mai bune condiții pentru Kiev la masa de negocieri în viitor. „Cea mai bună modalitate de a deschide perspective pentru o diplomație reală este să sprijinim în continuare Ucraina și vom continua să înclinăm situația pe câmpul de luptă în favoarea ei. De asemenea, va oferi Ucrainei o poziție mai puternică la masa de negocieri atunci când va apărea oportunitatea. Rusia trebuie să oprească agresiunea și aceasta este singura cale pentru pace, care trebuie să fie și justă și durabilă”, a subliniat Blinken.

După cum s-a comunicat, în perioada 29-30 noiembrie, la București a avut loc o întâlnire a miniștrilor de Externe ai țărilor NATO, care s-au concentrat pe continuarea ajutorului acordat Ucrainei și au discutat despre consolidarea capacităților de apărare ale Alianței pentru protecția efectivă a tuturor aliaților.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a participat la întâlnirea oficialilor guvernamentali din țările NATO, care i-au informat pe aliații și partenerii Alianței despre necesităţile prioritare ale Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий