Antony Blinken consideră că în momentul de faţă se află sub semnul întrebării principiile de bază ale păcii şi securităţii internaţionale

14 01 2022 INFO 3

Ţările democratice trebuie să apere cu fermitate Ucraina în faţa pericolului rus, deoarece de la soluţionarea acestei crize depinde viitorul securităţii internaţionale, a declarat Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în interviul pentru MSNBS, citat de publicaţia ucraineană „Evropeiska pravda”. Secretarul de Stat a menţionat că cineva dintre americanii de rând poate să-şi pună întrebarea de ce Washingtonul acordă o atenţie mare susţinerii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a unei ţări, care se află departe peste ocean. „De ce apărăm cu atâta fermitate Ucraina în faţa agresiunii ruse? Iată de ce: este o chestiune cu mult mai largă şi nu se referă mai la Ucraina. În momentul de faţă se află sub semnul întrebării principiile de bază ale păcii şi securităţii internaţionale: când o oarecare ţară nu poate impune şi schimba cu forţa frontierele altei ţări, nu le poate dicta statelor vecine şi popoarelor acestora ce politică să promoveze şi cu cine să facă alianţă, că un oarecare stat nu poate pretinde la „sfera sa de influenţă” – acestea sunt rămăşiţi ale secolului trecut  şi faptul de a lua decizii pentru vecinii săi subminează întregul sistem internaţional, alte state vor auzi acest semnal şi vor începe să acţioneze la fel. Aceasta este calea spre încordare, conflicte şi războaie”, a subliniat Antony Blinken. El şi-a exprimat speranţa că în Kremlin va fi aleasă calea diplomaţiei şi dialogului. „Suntem pregătiţi pentru aceasta, dar suntem pregătiţi şi pentru cazul că se va proceda altfel”, a relevat şeful diplomaţiei americane.

La întrebarea despre sancţiunile ample, despre care partenerii occidentali previn Kremlinul, Blinken a răspuns că nu poate divulga detaliile, dar a subliniat că despre o astfel de disponibilitate au prevenit G7, UE şi ţările-membre ale NATO.  „Împreună putem aplica sancţiuni foarte importante – financiare, economice şi altele, ceea ce n-am făcut-o anterior. De asemenea, examinăm chestiunea acordării unei susţineri mai mari în vederea întăririi capacităţii de apărare a Ucrainei, precum şi a membrilor NATO”, a menţionat el.  Secretarul de Stat a atras atenţia asupra faptului că acţiunile Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în anii agresiunii împotriva Ucrainei  au dat în realitate un efect contrar şi au provocat ceea ce el n-a dorit să se întâmple.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий