Artiom, micuţul născut în adăpostul antiaerian

16 03 2023 F 1

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare TV, Lilia Rebryk, originară din Cernăuţi, a creat un fond de binefacere, pe care l-a numit simplu – „Fondul Liliei Rebryk”. O susţin prin contribuţiile lor şi alte personalităţi vestite din Kiev şi din Ucraina, iar produsele şi lucrurile adunate de fond sunt distribuite celor, care pe aceste vremuri de restrişte au nevoie de ajutor. În cadrul fondului a apărut un nou proiect – „Născuţi în adăposturile antiaeriene”. După cum remarcă soţul doamnei Lilia, Andrii Dikii, drept imbold la iniţierea acestui proiect a servit „istoria micuţului Artiom din Cernighiv”. Ea a fost scrisă de bunica acestui băieţel  încă la începutul iernii. Bunica îl consideră pe nepoţelul ei drept un erou. Este greu să-ţi imaginezi circumstanţele în care lui Artiom i-a fost sortit să vadă lumina zilei. La 3 martie curent el a împlinit un anişor şi voluntarii de la „Fondul Liliei Rebryk” i-au felicitat pe părinţi şi pe bunei cu această primă aniversare, dorindu-le pace, bunăstare şi fericire, să aibă numai bucurii  în urma fecioraşului şi nepoţelului Artiom. Iar „istoria micului Artiom”, scrisă de bunica lui, este următoarea.

„Războiul la scară largă a început cu o săptămână înainte de naşterea lui Artiom. El urma să vadă lumina zilei la 10 martie, dar din cauza stresurilor, mama gravidă a fost nevoită să plece mai devreme la maternitate. La 28 februarie ea s-a speriat foarte mult de explozii şi de atacurile aeriene şi ai săi au dus-o la maternitate prin oraşul pustiu, cu posturi la tot pasul, pe străzi distruse şi închise. Militarii noştri au ajutat-o pe viitoarea mamă să ajungă la spital. Până la naşterea copilului ea, împreună cu soţul, s-au aflat în subsolul maternităţii. Acolo şi s-a născut Artiom. Evenimentul n-a fost marcat, doar nişte voluntari au adus câteva baloane colorate, iar bunica şi bunelul au venit să-şi vadă nepoţelul chiar în timpul bombardamentului.

Pe atunci în oraş nu puteai găsi un loc sigur. Lipseau curentul electric şi apa, nu aveau unde pleca. Era prea riscant cu copilul în faşă. Întreaga familie a fost alături de el, au riscat. Şi, iată, au sărbătorit un an de la naşterea lui Artiom. Însă, bunelul e rănit, tatăl aproape că n-are de lucru, mama e în concediu de maternitate. Deci, întreaga familie se confruntă cu mari greutăţi”.

Adresarea bunicii micuţului Artiom a fost luată în considerare de voluntarii „Fondului Liliei Rebryk”, la fel ca şi multe alte cereri.

16 03 2023 F 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий