Belarus vrea să aibă propriile rachete şi a cerut ajutor Ucrainei pentru dezvoltarea lor

lukashenko-in-ukraine

La întâlnirea sa de la sfârşitul săptămânii trecute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a propus acestuia ca Belarus şi Ucraina să coopereze în domeniul construcţiei de rachete, iar un prim pas pentru demararea unei astfel de colaborări ar putea fi înfiinţarea unor societăţi mixte în alte domenii, a transmis agenţia de presă belarusă BelTa. 

„La ora actuală, lucrăm foarte mult la dezvoltarea industriei rachetelor în Belarus. Nu am avut un astfel de domeniu până acum. Suntem foarte interesaţi să ne ajutaţi în această privinţă’, a afirmat Lukaşenko. ‘Dacă partea ucraineană ar fi de acord să ne ajute, atunci un proiect comun ar putea fi implementat într-un an şi jumătate sau doi, dar dacă nu aceasta ne va lua patru sau cinci ani şi ne va costa şi mai puţin’, a remarcat el.

Belarus, a spus liderul de la Minsk, este gata să investească şi să creeze întreprinderi comune în Ucraina în domenii civile: în industria auto, de construcţie a tractoarelor şi a echipamentelor auto. Lukaşenko anunţase încă la sfârşitul lunii septembrie că-i va propune omologului său ucrainean realizarea unor proiecte comune în domeniul construcţiei de rachete. Potrivit acestuia, Minskul a început singur să-şi construiască o rachetă nouă, dar Belarusul nu are competenţele necesare, specialişti cu experienţă corespunzătoare. Cu toate acestea, Aleksandr Lukaşenko a spus că ţara sa nu intenţionează să construiască rachete intercontinentale. El a amintit că i-a propus un proiect similar fostului preşedinte Petro Poroşenko, care îl asigurase că proiectul este profitabil şi că Kievul va începe să acţioneze în această privinţă.

‘Dar nimic nu s-a întreprins de atunci’, a remarcat, între altele, Lukaşenko, care într-o declaraţie făcută anul trecut menţionase că există o cerere mare pe piaţa internaţională la armele inteligente de înaltă precizie.

Добавить комментарий