BENEFICIILE SFECLEI ROŞII

timthumb

timthumbÎncă din Antichitate, sfecla roșie este bine cunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului și asupra stării noastre de sănătate atât fizică, cât și psihică. Consumată în cantităţi moderate şi preparată conform indicaţiilor date de către specialişti, sfecla roșie este cu adevărat un aliment minune. În anotimpul rece sfecla roșie ar trebui să fie nelipsită de pe masa noastră. Sfecla roșie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se ştiinţific că luptă împotriva cancerului și a altor afecțiuni.
Sfecla roşie este un complex de vitamine și minerale, cum mai rar găsim, care vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, cardiovas­culare, digestive; întărește imuni­tatea și este un puternic antiin­flamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte, totul de ce are nevoie organismul.
Sfecla roșie aduce mari bene­ficii sănătății. Consumul acestei legume rădăcinoase ajută organismul în lupta împotriva anemiei, deoarece conține pe lângă o gamă variată de vitamine, fier şi acid folic care contribuie la creşterea globulelor roşii. De asemenea, ficatul va fi protejat și va avea ca­pa­citatea de a se regenera mult mai repede datorită consumului de sfeclă, aceasta fiind benefică chiar și în cazul hepatitelor. Inima va fi protejată de boli cardiovasculare, tensiunea arterială scade, și inima este sănătoasă. Cancerul, una din cele mai grele boli ale secolului XXI poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. De­re­sia, o altă boală cu care se con­frun­tă din ce în ce mai mulți oa­meni este vindecată cu ajutorul sfec­lei, datorită betadinei care rela­xează mintea și ameliorează depresia.
Sfecla roșie stimulează activi­tatea cerebrală și crește rezistența la efort fizic. Boli precum Alzhei­mer și demența pot fi parțial tratate și cu succes prevenite cu ajutorul consumului de sfeclă roșie. În cazul arsurilor la nivelul pielii, puteți aplica un terci de sfeclă roșie timp de o săptămână, ajutând astfel la vindecarea zonei afectate. Aceste cataplasme se vor schimba de minimum cinci ori pe zi.
Parodontoza, o boală destul de gravă la nivelul danturi, poate fi combătută cu ajutorul sfeclei roșii. Se pune într-un tifon steril o cantitate mică de sfeclă roșie dată pe răzătoarea mică și se aplică pe locul afectat zilnic timp de trei sferturi de oră. Nodulii la sâni pot fi tratați prin aplicarea terciului de sfeclă roșie într-un tifon steril, aplicat câte 40 de minute zilnic, timp de o lună, pe locul dureros.
 Betacianina, substanţă care se găseşte în sfeclă, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la prevenirea apariţiei cancerului.
 Ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară, la scăderea nivelului de colesterol şi la vindecarea gutei.
 Împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
 Abundă în vitamine precum B1, B2, B12, C şi acid folic, extrem de benefice pentru organism.
 Conţine aminoacizi, esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular.
 Conţine iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.
 Conţinutul crescut de potasiu din sfeclă, ajută la întărirea muşchiului inimii.
 De asemenea, sucul de sfeclă roşie este cunoscut pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale şi, prin urmare, previne atacurile de inimă şi bolile cardiovasculare
Poate fi consumată crudă sub formă de sucuri, salate (tăiată cubuleţe sau dată pe răzătoare). Se mai poate fierbe sau găti la cuptor. Se poate combina cu alte legume: ţelină, morcov, hrean sau chiar măr.

Добавить комментарий