Bine de ştiut!

Sucul de lămâie

Sucul de lămâie,  obţinut cu ajutorul storcătorului, e un adevărat cocktail de vitamine. Cantitatea de vitamina C e la fel de bogată ca în fructul propriu-zis, numai că această concentraţie scade rapid, din cauza acţiunii oxidante a aerului. De aceea, sucul trebuie consumat cât e proaspăt.

Sucul de lămâie e o adevărată rezervă de elemente nutritive. Prezenţa vitaminei C (52 mg la 100 grame) în formă naturală şi a altor substanţe cu valoare nutritivă (vitamina P, acizi organici, seleniu, fibre) fac din lămâie un fruct extrem de benefic pentru echilibrul alimentar.

Are aport caloric slab şi poate fi folosit cu uşurinţă în orice fel de mâncare, ceea ce îl face să se integreze armonios în alimentaţia de zi cu zi.

Contrar unei opinii înrădăcinate, lămâia nu provoacă decalcifiere, ba chiar are o concentraţie serioasă de calciu. Raportul calciu/fosfor din acest fruct este în jur de 1 la 4, o valoare optimă pentru o utilizare eficientă a calciului în organism. Prezenţa vitaminei C şi a acizilor organici este un factor favorabil asimilării calciului.

Nu provoacă aciditate gastrică. Chiar dacă pare uşor acid, în stomac are acţiune antiacidă, pentru că acizii organici din componenţa sa se combină cu diverse minerale, în special cu potasiul, eliberând astfel compuşi alcalini.

Este un antioxidant puternic. Sucul de lămâie este un antioxidant puternic ce poate să protejeze organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest lichid este foarte bogat în vitamina C, flavonoide, beta-caroten și nu numai. Atunci când consumăm alimente bogate în antioxidanți, ne menținem sănătatea și ne îmbunătățim aspectul fizic. De asemenea, încetinim procesul de îmbătrânire.

Curăță organismul. Puține fructe au o putere de curățare la fel de mare ca lămâia. Sucul acesteia poate ajuta organismul să elimine toxinele, susținând sănătatea ficatului, a vezicii biliare și a rinichilor și îmbunătățind astfel digestia.

Protejează inima.  Nutrienții din sucul de lămâie îmbunătățesc elasticitatea venelor și a arterelor, previn hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, varicele, hemoroizii și ateroscleroza.

Stimulează pierderea în greutate. Sucul de lămâie activează metabolismul și descompune grăsimile, motiv pentru care aceasta este un supliment ideal în orice dietă. Grație acestui beneficiu, precum și a abilității sale de a preveni retenția de apă și de a promova detoxifierea, zeama de lămâie poate stimula pierderea în greutate și îmbunătăți sănătatea organismului.

La prepararea diverselor sosuri sau dressing-uri pentru salate, se poate folosi sucul de lămâie ca înlocuitor pentru oțet.  Aceasta va îmbunătăți absorbția de fier a organismului și va preveni anemia în mod natural.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий