Bloomberg:  Președintele Ungariei îl împinge pe Orban să reseteze relațiile cu Ucraina

24 08 F 4

Președintele Katalin Novak a preluat inițiativa în încercările de a reseta relațiile Ungariei cu Ucraina, scrie RBK-Ucraina cu referire la Bloomberg. Ea s-a întâlnit recent cu Președintele Ucrainei, Volodymyr  Zelenski. Se remarcă faptul că, în acest fel, Novak încearcă să depășească retorica favorabilă Kremlinului a Premierului ungar Viktor Orban.

Novak a declarat că a purtat discuții semnificative cu Zelenski în marja summit-ului internațional al Platformei Crimeea de la Kiev. La rândul său, Zelenski a declarat că este recunoscător pentru vizită și că va lucra cu Novak pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale.

Bloomberg scrie că Ungaria se află din ce în ce mai izolată în Uniunea Europeană din cauza încercărilor lui Orban de a submina sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. El a încercat să blocheze ajutorul UE, a refuzat să furnizeze arme Ucrainei și a declarat în mod repetat: „contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene este sortită eșecului”.

Novak, care este comandantul suprem al Forțelor Armate Ungare, a participat la Summit-ul internațional al Platformei Crimeea. Ea a declarat că a fost de acord cu un plan în cinci puncte, inclusiv cu aderarea Ungariei la „formula de pace” care cere Rusiei să își retragă trupele de pe întreg teritoriul al Ucrainei.

Novak a mai spus că vor lucra la un document pentru resetarea relațiilor bilaterale și pentru consolidarea drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий