Agenția Ukrinform a publicat un interviu cu bloggerul și consultantul politic român, Radu Hossu. El este un prieten al Armatei Ucrainene, care acum se implică pe deplin pentru a ajuta Ucraina. Milioanele de urmăritori ai lui Radu pe Facebook, Twitter/X și Telegram îi citesc în permanență postările și relatările din războiul ucrainean, precum și susțin financiar proiectele de ajutorare a Forțelor Armate ale Ucrainei.
Evident că prima întrebare adresată lui Radu Hossu a fost aceasta: cum a-ți început să-i ajutați pe ucraineni?
„În România am lucrat consultant politic pentru un partid tânăr care susține UE și NATO, pentru o societate în care regulile sunt egale pentru toată lumea. Cred sincer că ar trebui să aveți șansa de a avea această egalitate. Rusia a încercat să distrugă această egalitate de șanse pentru poporul ucrainean prin invazia Crimeii și a Donbasului în 2014, iar apoi prin invazia sa la scară largă la 24 februarie anul trecut, spune Radu Hossu. Federația Rusă, un stat sponsor al terorismului, așa cum a declarat și România în Parlamentul Uniunii Europene, a încălcat dreptul internațional și tratatele pe care ea însăși le-a semnat cândva. Acest lucru este inacceptabil pentru mine. Dacă voi avea copii, vreau ca ei să trăiască într-o lume dreaptă, în care avem dreptul de a ne alege viitorul. Pentru mine, invazia Rusiei a fost cel mai pur exemplu al luptei dintre Bine și Rău. Nici măcar Hollywood-ul, dacă ar fi creat un scenariu, nu ar fi venit cu o asemenea oroare, cu scene ca Bucia, Irpin, Izium. Așa că am început să scriu despre acest război pentru cititorii români și am devenit unul dintre cei mai citiți români pe Facebook.
Într-o zi, am fost contactat de un soldat ucrainean de origine română, Mihail, care se oferise voluntar pentru Apărarea Teritorială cu anumite solicitări, iar eu am decis să ajut nu doar la combaterea propagandei rusești, ci și să acționez în alte moduri”.
În continuare Radu Hossu a explicat cronologia ajutoarelor acordate. „Am început să strâng fonduri în august 2022, iar până în iunie 2023 am colectat peste 600.000 de euro, care s-au transformat în diverse ajutoare pentru Armata Ucraineană și pentru civilii din orașele și satele eliberate din Ucraina. Presa românească scrie că aceasta este probabil cea mai mare colectare de fonduri din țară pentru războiul și eforturile umanitare din Ucraina, realizată de o persoană fizică. Iar eu sunt în prezent singurul cetățean român (fără funcție oficială) care a primit de la Volodymyr Zelenski Ordinul de Merit clasa a III-a, afirmă Radu Hossu.
Începând cu luna septembrie a anului trecut, am petrecut aproximativ trei luni pe frontul din regiunea Harkiv cu un grup de recunoaștere pe care l-am numit „băieții de la Ujgorod”. Prin intermediul meu, ei au fost primii care au primit de la români căști balistice și veste antiglonț la standarde NATO. Apoi, anul trecut, am primit premiul „Inimă mare” pentru sprijinul meu voluntar acordat Brigăzii 101 Tancuri.
Prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, am exportat în Ucraina peste 20 de pick-up-uri, 4 camioane militare, peste 30 de generatoare de medie și mare putere pentru iarnă, drone și zeci și zeci de tone de ajutoare umanitare pentru Forțele Armate. Am investit peste 150.000 de euro în ceea ce acum se numește Complexul medical „Oleg Gubal”, 100.000 de euro în cinci ambulanțe pe care le-am donat unităților militare din Ucraina și un camion de pompieri în valoare de aproape 30.000 de euro — l-am adus personal în centrul Bahmut pe 20 ianuarie 2023. Este numit în onoarea unuia dintre eroii din Ujgorod, Oleg Gubal. Oleg a fost ca un înger păzitor pentru mine în primele luni de război, când eram pe front, și a murit acum un an, pe 10 noiembrie 2022.
Am fost în Izium în săptămâna în care a fost eliberat. Am adus ajutoare la Harkiv, la Velykyi Burluk și am fost de trei ori la Bahmut în perioada încercuirii. Am fost acolo în octombrie 2022, noiembrie 2022 și 20 ianuarie 2023, când Bahmut era sub încercuire tactică, iar pentru a ajunge acolo a trebuit să iau ruta Kostiantynivka — Ciasiv Yar — Hromove — Bahmut („Drumul vieții”, care ar fi putut foarte bine să devină «Drumul morții»).
Sunt mândru că, împreună cu Mihail, am scos și salvat civili din Bahmut”, a relevat voluntarul român, Radu Hossu, fiind intervievat de corespondentul Agenției Ukrinform.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com