Cămaşa brodată, menită pentru cele mai luminoase momente din viaţa omului

18 05 L 5 a

La 18 mai, în Ucraina a fost marcată Ziua cămăşii brodate. Şaptesprezece ani au trecut de la iniţierea acestei frumoase sărbători a portului naţional. Istoria ei abia începe, însă în ultimii ani ea a căzut de două ori în perioadă de pandemie şi tot de două ori – pe vreme de război.

S-a încetăţenit tradiţia ca în această zi de Florar majoritatea persoanelor să se prezinte la serviciu, la instituţiile de învăţământ îmbrăcate în cămăşi naţionale brodate. Anume aşa au procedat majoritatea pedagogilor şi elevilor de la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” cu limba română de predare din Cernăuţi. Dar a avut loc şi o acţiune netradiţională – inaugurarea expoziţiei personale de lucrări de broderie ale meşteriţei populare Melania Carapca din localitatea montană Dihtineţ.

18 05 L 3

–Melania Carapca nu mai este în viaţă, dar broderiile ei au ajuns la Liceul nostru datorită faptului că aici învaţă doi strănepoţi de ai ei, a explicat directorul Ion Ignat.

18 05 L 2

Expoziţia prezentată în sala de festivităţi a Liceului include mai multe cămăşi brodate, tablouri, ştergare, perne brodate.

18 05 L 5

–Cel mai vechi tablou a fost brodat cu 50 de ani în urmă, a menţionat fiica brodezei, doamna Marina. Mama mea a lucrat 40 de ani bucătăreasă la şcoala din sat. Paralel s-a ocupat şi de broderie. Ea s-a stins din viaţă cu douăzeci de zile înainte de începerea războiului, la 4 februarie 2022. Dar în decembrie, înainte de Anul Nou ea ne-a spus îngrijorată: „Va fi război, dragii mei”. Da, din nefericire, cuvintele ei s-au adeverit. Trecem prin grele încercări, dar ne gândim şi la lucruri frumoase. Aş dori ca elevii Liceului nr. 6, printre care sunt şi doi strănepoţi de-ai mamei, Vlada şi Ştefan, să admire asemenea lucrări.   A fost împreună cu noi la deschiderea expoziţiei şi nepotul mamei, Vladimir Carapca. Prin broderiile sale minunate, a fost prezentă buna noastră mamă, bunică şi străbunică, Melania Carapca.  Dorinţa noastră, a tuturor, e să fie pace, ca meşteriţele să creeze în linişte asemenea valori materiale şi spirituale, iar oamenii să le îmbrace în cele mai luminoase şi însemnate momente din viaţa lor.

Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun” va găzdui expoziţia personală a meşteriţei Melania Carapca timp de câteva zile.

18 05 L 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий