Când hărnicia și stăruința merg alături de mână

4

Iarăși am poposit la biblioteca din satul Prisăcăreni, raionul Hliboca, la neostenita doamnă bibliotecară-șefă Rodica Zegrea. De data aceasta doamna Rodica a organizat o întâlnire cu specialistul în domeniul agricol, legumicultorul și pomicultorul Ion Crâliuc. A pregătit și o expoziție a ziarelor cu publicațiile invitatului.  Domnul Ion a povestit celor prezenți despre cultivarea și îngrijirea multor soiuri de legume, pomi fructiferi, despre felul cum trebuie pregătit solul, când și cum se pregătesc semințele, în ce perioadă și ce trebuie semănat, cultivat, îngrijit… De asemenea ne-a vorbit și despre cartea sa apărută cu mai mulți ani în urmă despre unele plante mai rar întâlnite, despre articolele ce le-a publicat și le publică în permanență pe paginile ziarelor bucovinene. Domnia sa a răspuns cu plăcere la întrebările noastre despre pomi, legume, rolul și felul, cum și când trebuie sădite, îngrijite etc.

În partea a doua a întrunirii noastre literare am comemorat pe scurt două personalități bucovinene trecute prea devreme în lumea celor drepți. E vorba de istoricul și ziaristul Dumitru Covalciuc și de publicista și profesoara Maria Motrescu-Popescu. Doamna Rodica a amenajat o expoziție «In memoriam», dedicată acestor doi oameni deosebiți, dotată cu ziare, fotografii, cărți…

De fapt neobosita doamnă Rodica Zegrea a inițiat un club al oamenilor talentați. Doar în ultimii ani aici au fost prezenți savanți, politicieni, ziariști, scriitori, publiciști, artiști, instrumentiști, interpreți de muzică populară, meșteri populari, profesori, oameni de cultură…

Astfel în mica bibliotecă din Prisăcăreni inimoasa doamnă Rodica Zegrea i-a avut ca oaspeți pe savantul Ilie Popescu, poeții și ziariștii Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă, Doina Bojescu, deputatul poporului Grigore Timiș, activistul și fostul combatant al luptelor din Afganistan Dumitru Fedorcea, subsemnata, compozitoarea ucraineană Galina Sâsoletina, poeta și conducătoarea cenaclului literar-artistic raional „Izvoraș”  Alexandra Vozneac, autorul câtorva cărți și a mai multor articole la ziar Toader Nicolaevici, regretatul ziarist și istoric Dumitru Covalciuc, regretata deja poetă și animatoare a vieții culturale din Crasna Maria Motrescu-Popescu și mulți alții.

De asemenea am prezentat cărțile, am vorbit despre viața și opera poetei creștine din Timișoara, redactorul revistei online «Logos și Agape» Mariana Gurza, originară din satul Cupca, doamna care în permanență trăiește cu dorul de Bucovina în suflet.

Tot în acești ani i-am comemorat pe câteva mari personalități ale culturii, literaturii, muzicii române și ucrainene – poetul-martir Ilie Motrescu, ziaristul și poetul Vasile Levițchi, poetul și sonetistul Ion Cozmei, artistul ucrainean Nazarii Iaremciuc, regizorul Ivan Mykolaiciuk, compozitorul Volodimir Ivasiuk și alții. De asemenea în permanență sunt organizate expoziții de carte, ziare, fotografii, dedicate marilor clasici ai literaturii române, ucrainene, universale, cât și aplicații, desene, lucruri de mână făcute de copii și adulți pe care cu atâta grijă le adună neostenita doamnă bibliotecară. Ar merita o mai mare atenție din partea șefilor de la secția de cultură, ar avea nevoie de mai multă înțelegere din partea autorităților satului, a intelectualilor localnici, a sătenilor, a noastră a tuturor.

Ar merita și o bibliotecă mai bine amenajată, căci se pare că vechea clădire se risipește văzând cu ochii. Muncește ca o albină de una singură și adună de prin arhive date despre istoria satului  de baștină, sperând să facă o monografie a satului natal. Scrie poezii bune, compunând în trei limbi, pe care le posedă la perfecție, dar până în ziua de azi nu are încă o carte publicată. Ar merita, căci este și în anul jubileului de aur, dar… toți fiind ocupați cu atâtea griji și probleme nu mai au timp pentru și pentru a o ajuta, sprijini, înțelege…

Deocamdată, doamna Rodica Zegrea, muncește și speră. Poate va da bunul Dumnezeu și toate gândurile și speranțele ei se vor realiza într-o zi. Doamne ajută! Este femeia și specialistul ce merită să i se împlinească toate!

Eleonora SCHIPOR

Добавить комментарий