CÂNTECE SACRALE CE IZVORĂSC DIN GÂND ȘI INIMĂ CURATĂ…  

7 4 L 7

La 1 aprilie, când în întregul spațiu spiritual românesc au fost comemorate victimele masacrului de la Fântâna Albă din 1941, reprezentanții Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, condus de Iurie Levcic, au participat la parastasul oficiat cu această ocazie la Mănăstirea Putna. Iar sâmbătă, 6 aprilie, în Sala „Dumitru Covalciuc” a Centrului a avut loc ediția a șasea a Festivalului de muzică bisericească „Cu gând curat”. De data aceasta la eveniment au asistat oaspeți înalți – Ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin. La început a fost oficiat un parastas întru pomenirea martirilor de la Fântâna Albă de către  arhimandritul Dosoftei Dijmărescu, sosit la Cernăuți cu binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic și starețului Mănăstiri Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, împreună cu părintele Sofian Chetrari de la Putna. De altfel, arhimandritul Dosoftei a binecuvântat și alte acțiuni de amploare ale Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți. Cuvintele preoțești au fost însoțite de Corul „Codrii Cosminului” dirijat de Gheorghe Sadovei de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Hrușăuți.

7 4 L 6

A completat această atmosferă evlavioasă și demonstrarea filmului, creat la Centru, consacrat împlinirii a 80 de ani de la tragedia de la Fântâna Albă. În scurta sa predică arhimandritul Dosoftei a accentuat că suntem copleșiți de emoții chiar dacă nu ne aflăm în locul acelei tragedii. Ea este o durere a întregului neam românesc, iar un neam nu se mărginește doar în granițele țării. Eminescu, a accentuat el, a numit Mănăstirea Putna „Ierusalimul românesc”. Iar pentru un creștin Ierusalimul înseamnă Jertfire și Înviere. La Fântâna Albă, la Lunca românii au murit căutând libertatea. De la aceste jertfe mergem spre Înviere. Copiii prin cântul lor vestesc Învierea.

Festivalul a început cu cântecul „Roagă-te și crede”, interpretat de Marinela Amihalachioaie,  absolventă a Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu”, care de zece ani funcționează pe lângă Centrul Bucovinean de Artă.

7 4 L 9

Între evoluările elevilor a luat cuvântul Ambasadorul României la Kiev, Alexandru Victor Micula.  Diplomatul român a menționat faptul că ne rugăm pentru martirii de la Fântâna Albă în limba și în Biserica în care s-au rugat ei înșiși.  Masacrul de la Fântâna Albă n-a fost studiat până la capăt. Cercetările continuă, iar în cazul dat comparațiile trebuie evitate. Tragedia de la Fântâna Albă este o tragedie aparte. Moscova a răpit libertatea celor căzuți acolo. Iar astăzi tot Moscova caută să răpească libertatea poporului Ucrainei. Cu tristețe și speranță ne amintim de un asemenea eveniment, cu speranță că binele, totuși, va triumfa.

7 4 L 5

Doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, i-a inspirat pe participanții la festival prin aprecierea activității Centrului Bucovinean de Artă și a performanței elevilor de aici. Bunăoară, Școala Populară de Artă „Ciprian Porumbescu”, are circa 150 de elevi, precum și două filiale externe – la Mihoreni și Pătrăuții de Sus. La Festivalul de pricesne „Cu gând curat” a evoluat nu numai Ansamblul „Perla” și soliștii lui. De la Tărăsăuți s-a alăturat  Formația „Aura” împreună cu conducătoarea ei, Natalia Andrieș, vicepreședinta Centrului Bucovinean de Artă. Rugăciunea lor a fost  „Împarte, Doamne, iubire, oprește acest război!”, care a răsunat imediat după minutul de reculegere întru cinstirea martirilor de la Fântâna Albă și a apărătorilor ucraineni, căzuți în luptele împotriva ocupanților ruși.  Iar de la Marșinți a sosit cunoscutul  grup etnofolcloric „Țărăncuța”, dirijat de Sofia Roșca, și el cu o priceasnă.

7 4 L 2

Recitalul de poezie și cântec religios a fost susținut de vocile cu har ale Ansamblului „Perla” –Anastasia Uncu, Ilona Amihalachioaie, Daria Lișman, Daniela Chibac, Dumitru Paulencu, Elizaveta Demciucena,  Ana Gociu, Anatolie Balagura, Ariana Muraru, precum și cea mai mică participantă  a acestui colectiv artistic – Anghelina Chibac. În cei 20 de ani de activitate a „Perlei” în cadrul ei au făcut primii pași în arta muzicală patru generații. Lor li s-au alăturat Carolina Novacovschi, Marina Jar, Alexei Râpta și Tamila Iova din Mihoreni și Ana Maria Sârbu de la Suceava.

Directorul Centrului Bucovinean de Artă și organizatorul festivalului,  Iurie Levcic, a ținut să mulțumească înalților oaspeți pentru susținere și încurajare, precum și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru ajutorul acordat prin intermediul proiectelor realizate an de an. Potrivit spuselor domnului Iurie Levcic, la finele lunii aprilie, la Centrul Bucovinean de Artă va avea loc un concurs de poezie sacrală.

Publicația online „Libertatea Cuvântului” a fost partenerul media al Festivalului „Cu gând curat”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий