La 13 ianuarie, pedagogul veteran din Cernăuți, domnul Vasile Amari, și-a marcat jubileul de 85 de ani. Poate de aceea că s-a născut în perioada Sărbătorilor de iarnă a primit la botez numele Vasile. În orice caz, mai de fiecare dată, în preajma zilei sale de naștere și a sărbătorii Sfântului Vasile, soții Amari pleacă la Suceveni.
– E satul meu de baștină, acolo ne așteaptă rudele, dar și atmosfera de basm pe care o creează urăturile și malăncile. Clinchetul clopoțelului urătorilor mai răsună și acum în sufletul meu, după atâtea brazde răsturnate de „bădica Traian”, povestește domnul Vasile Amari.
De asemenea, îl farmecă, îl cheamă clopoțelul de la școală.
– Mi-am început activitatea pedagogică în anul 1950, neavând studii speciale. Apoi am învățat fără frecvenţă la Liceul pedagogic din Cernăuți, iar apoi am absolvit Facultatea de Biologie de la Universitatea noastră. Ultima lecţie am ținut-o în anul 2006 și de atunci sunt la pensie. Iar clopoțelul mă cheamă la școală, și mă duc: la 1 septembrie, la întâlnirea cu absolvenții, la ultimul clopoţel. Nu pot uita anii petrecuți la Școala medie nr. 10 de la Roșa. Pașii mă poartă mereu încolo. Văd în chipul elevilor de astăzi cel al buneilor lor.
Cu aproape șaizeci de ani în urmă soții Vasile și Lucia Amari și-au unit destinele: doi pedagogi, înzestrați cu har ales și dragoste pentru copii.
– O familie trainică se creează din iubire și din iscusința de a trăi pentru copii, se arată a fi convins domnul Vasile Amari. Soția mea este profesoară de muzică și prin muzică i-a educat pe copii, pe nepoți și strănepoți. I-a învățat să iubească și să prețuiască frumosul, să fie oameni buni la suflet. Ea și acum, la vârsta ei înaintată, cântă în Corul „Dragoș Vodă”.
Muzica a devenit un cult în familia Amari. O mică excepție face fiul Nicolae, care după absolvirea Politehnicii din Lviv, lucrează în domeniul energeticii. Fiul său, Anatolie, studiază la Facultatea de Informatică de la Universitatea din Cernăuți și împreună cu un grup de studenți a inventat un apărat care poate determina dacă, în cazul cutremurelor de pământ, sub ruine au nimerit ființe vii. Cu el au câștigat un concurs internațional de la Chișinău. În rest, majoritatea membrilor din marea familie a lui Vasile și Lucia Amari sunt legați nemijlocit de muzică și pedagogie.
– Fiica Galina a absolvit Conservatorul din Odesa. Are trei fiice. Taisia a studiat la facultatea de limbi străine și și-a găsit ursitul tocmai în Franța, acolo locuiește și cunoaște șase limbi. Cea de a două fiică, Anastasia, a învățat la Conservatorul din Odesa și este pianistă. Iar mezina, Veronica, în vârstă de 19 ani, învață la Universitatea Ortodoxă din Moscova ca să devină dirijoară de cor bisericesc.
În casa soților Amari răsună deseori pianul, dar mai ales în zilele sărbătorilor de familie, când se adună copiii, nepoții și strănepoții. Sunt melodii care luminează sufletul, iar omul cu suflet luminos își făurește un destin luminos. Este una din axiomele vieții fericite.