Care este cea mai sănătoasă pâine?

0 Cea mai sănătoasă pâine

Nutriţie

Nu toate sortimentele de pâine sunt sănătoase și de calitate. Este necesar să facem alegeri înțelepte.

Pâinea și cerealele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate și sănătoase. Sunt multe persoane care renunță la pâine pentru a pierde în greutate, dar nutriționiștii susțin că acest lucru nu este corect. Pâinea și cerealele asigură necesarul de fibre și carbohidrați esențiali corpului tău. Trebuie să știm care este cea mai sănătoasă pâine și să o consumăm în mod echilibrat.

Este cu siguranță important să menținem un echilibru în alimentație.  Spre exemplu, consumul unei portocale sau al unui măr pe zi este foarte sănătos, dar dacă consumăm cinci portocale, nivelul de zahăr din sânge va crește. Același lucru se întâmplă și în cazul pâinii.

Pâinea consumată cu moderație nu îngrașă neapărat. Dar care este cantitatea recomandată? OMS (Organizația Mondială a Sănătății) susține că un consum normal este reprezentat de 250 g pe zi. Spre exemplu, 100 g de pâine albă oferă 290 de calorii, iar 100 g de pâine integrală – 243 calorii. În concluzie, problema apare atunci când consumul este ridicat. Trebuie să consumăm pâine moderat și nu împreună cu unt, mezeluri, etc.

Pâinea feliată este cea mai puțin recomandată. Conține mai multe grăsimi, zaharuri și aditivi pentru a se menține proaspătă timp îndelungat. Este mai puțin sănătoasă decât tipurile de pâine tradițională. Dar acest lucru nu înseamnă că este „rea”, ci doar că trebuie să se consume  cantități mai mici din aceasta.

Cea mai sănătoasă pâine este cea care are mai multe cereale și este produsă 100% din făină de grâu. Trebuie de citit ingredientele pentru a verifica acest lucru. De asemenea, este important să conțină o cantitate mare de cereale. Pentru a afla aceasta, atenţie la  componența cerealelor: tărâțe, partea exterioară a bobului, conține vitamina B, minerale și fibre; germeni: partea plantei din care cresc plante noi, conțin vitamina B, minerale și proteine; endosperm: partea din interiorul bobului ce conține proteine și carbohidrați.

Cea mai sănătoasă pâine

Pâinea din grâu integral. Pâinea din grâu integral este cea mai sănătoasă pâine. Aceasta conține fibre insolubile ce ajută la prevenirea cancerului de colon.

Este necesar să verificăm dacă este preparată din cereale integrale. De obicei, ne putem da seama de acest lucru la prima vedere. Se aleg pur și simplu tipurile de pâine care sunt mai închise la culoare, deoarece acestea sunt cele ce conțin mai puține ingrediente și mai puțini aditivi. Recent a apărut un nou tip de pâine, din făină integrală albă, obținută din grâu alb, și nu roșu. Aceasta este, de asemenea, o alegere bună. Este important de ştiut întotdeauna ce ingrediente conține pâinea.

Pâinea de ovăz. Pâinea de ovăz este foarte populară și la fel de sănătoasă. Este de obicei combinată cu făină de grâu, ceea ce o face mai ușoară, mai gustoasă și mai puțin uscată.

Un alt lucru interesant este faptul că pâinea de ovăz conține fibre solubile care sunt foarte bune pentru reducerea colesterolului.

Pâinea de secară. Pâinea de secară nu este atât de cunoscută ca cea de grâu. Multe persoane nu agreează gustul și este vândută mai puțin, dar trebuie de ştiut că este o variantă foarte sănătoasă.

Aceasta este probabil cea mai bună recomandare. Este o pâine gustoasă, a cărei aromă se combină foarte bine cu alimente dulci sau sărate.  Este foarte bună pentru micul dejun: spre exemplu, o felie de pâine cu un pahar de suc de portocale oferă o doză excelentă de energie, fibre și vitamine.

Pâinea de secară conține cele mai mari cantități de fibre și nutrienți. Este o combinație unică de fier și vitamina B. Se recomandă să fie inclusă în dietă. Greutatea corpului nu va creşte, pâinea de secară fiind cea mai sănătoasă și gustoasă opțiune. (Doza de sănătate)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий