Specialiștii sunt de părere că telefonul mobil a devenit un surogat al familiei și al prietenilor, iar folosirea excesivă a telefonului poate avea efecte nocive asupra dezvoltării normale a copilului. Dependența copilului de telefonul mobil poate restrânge vocabularul copilului și capacitatea lui de comunicare.
Medicul-oftalmolog consideră că până la vârsta de 5 ani, copiilor le este contraindicat să petreacă timpul în fața telefoanelor mobile sau calculatoarelor. Lumina albastră care se emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului) şi are un efect dăunător asupra copilului. Timpul mult petrecut de copil în faţa telefonului sau calculatorului dezvoltă cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi. De asemenea, este important să menționăm că copiii concentraţi la monitor uită să clipească, clipitul este o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut.
Există trei impedimente frecvent întâlnite la copiii dependenți de telefonul mobil:
Reduce creativitatea. Creativitatea prinde rădăcini de la vârste fragede, când trebuie susținută și încurajată. În opinia specialistului, părinții ar trebui să le stimuleze copiilor mult mai mult această aptitudine, încât aceștia să fie mai creativi, să poată reacționa eficient la pericolele sociale și cum să transforme, prin puterea gândului, cuvântului și acțiunii, lumea din jur într-un loc mai bun. „Toate aceste clipe, dacă sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală. Copilul, care este trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil descurcăreț: va simți pericolul, va reacționa chiar neașteptat de matur la orice schimbare. Jocurile îi ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, prin joc scapă și de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ este capabil să discearnă între ce este și ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorități, știe să asocieze cauza cu efectul și astfel devine mai curajos”, afirmă psihologul Lenke Iuhos.
Provoacă insomnii cronice. Magia lumii prezentată pe telefon este tentantă pentru orice copil, dar devine un factor perturbător, care îl ține treaz până la ore târzii, iar după un timp apar insomniile cronice. „Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multe notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade și nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență. Chiar dacă va reuși, într-un final, să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitatea de dimineață.
De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacții agresive oprite în timpul zilei. Intervenția părintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigenței în performanță, e binevenită, schimbarea regimului de somn este necesară până când acesta este echilibrat și poate reveni la activitățile obișnuite. Oboseala crește probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară crește eficacitatea somnului adânc”, menționează psihologul.
Distruge relația părinte-copil. Copilul este foarte atent la comportamentul părinților și va prelua conștient sau inconștient ceea ce va vedea în familie. Părintele, care utilizează des telefonul, este perceput ca un părinte ocupat, care nu are timp de copil. În acest caz, copilul se va refugia în lumea oferită de telefon. De asemenea, îl va folosi ca o metodă de respingere, când va fi chemat la masă, la teme, să se îmbrace și va refuza să le comunice părinților problemele cu care se confruntă.
„Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Tehnologia este parte din viața noastră, dar trebuie să încercați să reduceți utilizarea telefonului. Este bine să răspundeți repede, mai ales dacă copilul are nevoie de prezența adultului. Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu el, astfel încât să-i ajute să devină adult echilibrat”, susține psihologul. (Odoraş)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com