Alegerile parlamentare din Ungaria au fost câștigate de coaliția de guvernământ condusă de actualul prim-ministru, Viktor Orban. Partidul său ”Fidesz” a câștigat majoritatea constituțională în adunarea de stat a țării — 116 din 199 de locuri. Un moment important al acestui scrutin l-a constituit și votul ungurilor din Transcarpatia, o regiune unde locuiesc 155 mii de etnici maghiari, notează Vesti.ua.
Este al treilea mandat a lui Orban în fruntea guvernului. În campanie el a promis să reducă impozitul pe venit și să obțină în continuare o creștere economică. Pe locul doi se situează partidul naționalist de dreapta «Jobbik» («Mișcarea pentru o Ungarie mai bună»), care va avea în legislativul de la Budapesta peste 30 de mandate. Liderul acestui partid, Gabor Vona, a cerut schimbări în guvern și s-a opus în mod deschis politicilor promovate de Orban. Vom pleda în campania electorală pentru majorarea salariilor și atragerea în țară a sutelor de mii de maghiari, care au părăsit Ungaria pentru a munci în Europa de Vest.
În preajma alegerilor din Ungaria în sânul comunității maghiare din Transcarpatia au avut loc o serie de evenimente curioase. La începutul lunii februarie, a fost incendiat sediul Societății Culturii Maghiare din Transcarpatia, apoi au fost reținuți câțiva zeci de provocatori înarmați cu cuțite și măști. În ultima perioadă Ungaria și-a consolidat influența în regiune. «Dacă mai devreme finanțau doar școlile cu predarea în limba maghiară, eliberau cetățenie maghiară, acum au început să sprijine și mediul de afaceri. Toată lumea își amintește cum în toamnă maghiarii din Transcarpatia primeau bani pentru deschiderea unor afaceri proprii cum ar fi frizerii, restaurante, agenții de turism, etc. Unica condiție era să demonstrezi că ești etnic maghiar», a declarat un antreprenor local pentru Vesti.ua.
Pentru Ucraina, alegerile din Ungaria pot avea consecințe imprevizibile, consideră autorul articolului. În ultima perioadă relațiile dintre Budapesta și Kiev s-au deteriorat din cauza Legii Învățământului, care după opinia autorităților maghiare încalcă drepturile etnicilor maghiari din Ucraina de a studia în limba lor maternă. În plus, Budapesta amenință să blocheze inițiativele Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale.
Prin urmare, victoria lui Orban, considerat un prieten al Kremlinului, nu poate fi în întregime benefică pentru Kiev. Chiar dacă conflictul legat de Legea Învățământului ar putea fi legat de campania electorală, autoritățile maghiare doresc să demonstreze că protejează etnicii maghiari care trăiesc în străinătate. În același timp, victoria lui Orban poate genera noi conflicte în interiorul UE. Din cauza politicii sale anti-imigrație, Viktor Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE.