Ceară între Marea Britanie și SUA referitoare la aderarea Ucrainei la NATO

20 6 F 1

Marea Britanie și SUA se contrazic în privința relației Ucrainei cu NATO, după ce oficialii americani au declarat că drumul acesteia spre aderare nu ar trebui să fie catalogat drept „ireversibil”, comunică RBK-Ucraina cu referire la The Telegraph.

Washingtonul este îngrijorat de planurile de a-i oferi Președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, noi garanții de aderare la NATO în cadrul summit-ului care va avea loc luna viitoare la Washington. În același timp, Marea Britanie a susținut propunerea unor state membre europene de a caracteriza într-o declarație comună calea Ucrainei de aderare la alianță ca fiind «ireversibilă». Cu toate acestea, Statele Unite consideră că limbajul ar trebui îndulcit, descriind procesul ca fiind o „punte bine luminată” către aderare, fără un calendar specific. Potrivit The Telegraph, viitorul summit NATO nu va include alte asigurări privind calendarul de aderare a Ucrainei, dar va oferi noi asigurări de securitate din partea membrilor alianței.

Odată cu izbucnirea unui război la scară largă, visele Ucrainei de a adera la NATO au căpătat contururi tangibile. Kievul a depus o cerere oficială de aderare la Alianță, marcând un pas important pe acest drum. În ciuda faptului că Președintele american, Joe Biden, nu a exclus alte opțiuni pentru apărarea Ucrainei împotriva unei noi invazii rusești, aderarea la NATO rămâne o prioritate istorică pentru Kiev. Autoritățile ucrainene sunt încrezătoare că aderarea ar putea fi formalizată în câteva săptămâni, dacă condițiile sunt favorabile.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий