Cele mai importante teme discutate de Zelenski la conferinţa de presă

630_360_1570701012-413

Preşedintele Volodimir Zelenski, a susţinut, joi, o conferinţă de presă care s-a întins pe durata a câteva ore, timp în care l șeful statului a răspuns la peste 500 de întrebări, adresate de 300 de jurnalişti din Ucraina şi din strănătate.

Agenţia RBC a trecut în revistă principalele subiecte abordate în timpul conferinţei de la Kiev. În ceea ce priveşte situaţia din Donbas, preşedintele Zelenski a subliniat că obiectivul său principal este să pună capăt războiului şi a menţionat că aceasta este misiunea sa în calitate de şef al statului. Întrebat de ce nu a instituit legea marțială, Zelenski a declarat că o astfel de măsură nu ar putea rezolva problema Donbasului.

Multe dintre întrebările adresate de jurnalişti preşedintelui Zelenski s-au referit şi la scandalul conversaţiei telefonice cu omologul său american, Donald Trump, din cauza căruia în SUA a început procedura de destituire a liderului de la Casa Albă. Volodimir Zelenski a apreciat că discuţia respectivă cu președintele Trump nu ar putea afecta relațiile Ucrainei cu Statele Unite. În plus, Zelenski a calificat drept «obosite» relațiile dintre SUA și Ucraina şi a asigurat că încearcă să schimbe această situaţie. «Am înțeles perfect că am sarcina de a reface aceste relații obosite cu America. Voiam să-l aduc pe Donald Trump în Ucraina» — a explicat Zelenski.

În ceea ce priveşte situaţia internă, preşedintele a apreciat că Ucraina are «cel mai rapid Parlament» de până acum.

«Există anumite aspecte de reglementare pe care nu avem dreptul să le încălcăm. Dar trebuie să găsim câteva trucuri pentru a trece legile» — a declarat preşedintele.

Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că ar putea dizolva partidul Slujitorul Poporului după un an de activitate parlamentară, în cazul în care membrii acestuia «vor ajunge să se mănânce între ei».

Răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat când ar putea avea loc o nouă reuniune a liderilor din «formatul Normandia» (Ucraina, Germania, Franţa, Rusia), Zelenski a remarcat că data unei astfel de întâlniri depinde de Federația Rusă.

«Ne dorim foarte mult să punem capăt războiului. Pot exista două tipuri de întâlniri (cu preşedintele rus, Vladimir Putin, n.red): formatul Normandia și o întâlnire directă cu președintele Federației Ruse. Nimeni nu vorbește direct despre această întâlnire, pentru că toţi sunt împotrivă. Nici nu știu dacă acest lucru este posibil. Știu, însă, că această întâlnire ar trebui să aibă loc, dacă dorim să punem capăt războiului» — a declarat Zelenski.

În ceea ce priveşte situaţia Crimeii, preşedintele Zelenski a spus că, la următorul summit în «formatul Normandia», va ridica problema returnării peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Добавить комментарий